20.3 C
Athens
20.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Novartis: «Μύλος» με τους προστατευόμενους μάρτυρες – Σήμερα η θέση του Άρειου Πάγου για τη βίαιη προσαγωγή


    Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει εξελιχθεί το ζήτημα της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της εισαγγελίας Διαφθοράς.
    Οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες κλήθηκαν στην προανακριτική επιτροπή να καταθέσουν χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν και δεν εμφανίστηκε ενώπιον των αντιπροσώπων της επιτροπής με αποτέλεσμα να διαταχθεί η βίαια προσαγωγή τους.
    Υπενθυμίζεται ότι και οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν καταθέσει και ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δυο είχαν καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με κρυμμένα τα πρόσωπα τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη ΓΑΔΑ.
    Πάντως, όπως τόνιζαν χθες εισαγγελικές πηγές, ο αποχαρακτηρισμός του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» ως προστατευόμενων μαρτύρων και μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να γίνει μόνο από τις εισαγγελικές αρχές που τους απέδωσαν τις ιδιότητες αυτές.
    Συγκεκριμένα, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χαρακτηρίστηκαν από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς. Σε ό,τι αφορά στην ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα αυτή την απέδωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας.
    Για να γίνει αποχαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του εποπτεύοντα την εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Στην απόφαση όμως αυτή θα πρέπει να συναινέσει και η κ. Τουλουπάκη.
    Πάντως, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον αποχαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.
    Εν τω μεταξύ, σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, αναμένεται να πάρει θέση επί της αναφοράς που κατέθεσαν η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και ο εισηγητή του κόμματος στην προανακριτική της Βουλής για τη Novartis Σπύρος Λάππας.
    Με την αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον κ. Πλιώτα να παρέμβει ώστε να μην εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της προανακριτικής Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα, για το θέμα αυτό ο κ. Πλιώτας είχε χθες συνεργασία με τον κ. Μπρακουμάτσο.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ