Με 39(!) παραβιάσεις και 3 «εικονικές αερομαχίες» συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 19-02-2020 19:31
Με 39(!) παραβιάσεις και 3 «εικονικές αερομαχίες» συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ
Επίσης, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τα νησιά Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Οινούσσες και  Παναγιά

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, από τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, που θα μειώσουν -υποτίθεται- την ένταση στο Αιγαίο, συνεχίζονταν εμπράκτως οι προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας, με παραβιάσεις, παραβάσεις, εμπλοκές και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα, 6 σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών, από τα οποία 4 «ζευγάρια» F-16 και άλλα 2 «ζευγάρια» εκσυγχρονισμένων μαχητικών F-4E Phantom/Terminator 2000, καθώς και άλλο 1 μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων, συνολικώς 13 αεροσκάφη, από τα οποία τα 8 εκ των μαχητικών ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 13 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 39 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από τα νησιά Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Οινούσσες και  Παναγιά.

Ακόμα σημειώθηκε 3 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να τα αναχαιτίσουν, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo