• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εντυπωσιακή ελληνο-αμερικανική στρατιωτική επίδειξη στο Λιτόχωρο (Εικόνες)

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 19-02-2020 18:55 Τελευταία ενημέρωση: 19-02-2020 18:55
Εντυπωσιακή ελληνο-αμερικανική στρατιωτική επίδειξη στο Λιτόχωρο (Εικόνες)
Παρόντες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάϊατ και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης

Με επιτυχία και εντυπωσιακό τρόπο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πεδίο βολής αρμάτων Λιτοχώρου η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών της συνεκπαιδεύσεως της 1 ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1 η ΤΑΞΑΣ) και της 3-17 Μοίρας Αεροπορικού Ιππικού (3-17 Cavalry Air Squadron), που είναι ουσιαστικώς μονάδα αεροπορικής αναγνωρίσεως, της 3 ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού (3rdCombat Aviation Brigade/3 CAB) της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που βρίσκεται στο Στεφανοβίκι από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρώσει την επιχειρησιακή της ανάπτυξη στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020!

Στην επίδειξη παρέστησαν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής του Γ’Σώματος Στρατού/ NRDC-GR Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κούτρας και άλλοι επίσημοι και αντιπροσωπείες Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων.

«Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και η περαιτέρω επέκταση των κοινών εκπαιδευτικών δυνατοτήτων προωθεί τους στόχους της κοινής άμυνας και ασφάλειας, όπως αυτοί αντανακλώνται στη νέα αναβαθμισμένη συμφωνία» τόνισε ο Τζ.Πάϊατ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η συνεκπαίδευση των δύο πλευρών βοηθά αφενός την διαλειτουργικότητα μεταξύ των ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων και αφετέρου αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητος του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει και το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει .

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση λαμβάνει χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 σε περιοχές ασκήσεων ολόκληρης της χώρας και επικεντρώνεται στη διεξαγωγή ημερήσιων και νυκτερινών πτήσεων, αεροκίνητων επιχειρήσεων, ασκήσεων μικρών κλιμακίων και βολών με όλα τα οπλικά συστήματα των ελικοπτέρων.

Η 3-17 CAS με τα ελικόπτερα Apache και Blackhawk που διαθέτει και βρίσκονται στην Ελλάδα ως τμήμα της δυνάμεως που εκ περιτροπής επιχειρεί και ασκείται στην Ευρώπη προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα, να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και να ενδυναμωθεί ο συνεκτικός ιστός μεταξύ των συμμαχικών κρατών, όπως σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης. Η 3-17 CAS μετά την εκπαίδευσή της στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί στην Πολωνία για περαιτέρω επιχειρησιακή εκπαίδευση!

Έγινε επίσης γνωστό ότι το 2021 θα φτάσει στο Στεφανοβίκι η 101 η CAB, όπως τόνισε ο Τζ.Πάϊατ, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αναπτύξεως “Atlantic Resolve”, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό λόγω του μεγέθους της μονάδος!

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ.Λαλούσης, λιτός και δωρικός όπως πάντα, αφού ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους για την παρουσία τους και την απολύτως επιτυχή, πολύμηνη, συνεργασία και συνεκπαιδεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους τους, στάθηκε ιδιαιτέρως στις προοπτικές επεκτάσεως και
 ενισχύσεως της διμερούς αυτής συνεργασίας, που όπως είπε είναι «αμοιβαίως επωφελής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo