Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;

Ειρήνη Γεωργίου 19-02-2020 13:30 Τελευταία ενημέρωση: 19-02-2020 13:56
Πρόωρες εκλογές στην Αλβανία;
Δεύτερη έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Ιλίρ Μέτα για συνταγματικό πραξικόπημα

Μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, μόλις πριν από δύο ημέρες για πολιτικό πραξικόπημα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι είναι πανέτοιμος να έρθει σε συμφωνία για πρόωρες εκλογές με τον Λουλζίμ Μπάσα, τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ), όποτε εκείνος θελήσει εκτός από τις 17 Νοεμβρίου, διότι εκείνη την ημέρα εορτάζεται η εθνική απελευθέρωση των Τιράνων, και ο Μπάσα είναι ο πιο αποτυχημένος δήμαρχος της αλβανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Ράμα.

«Είμαι έτοιμος να έρθουμε σε συμφωνία για πρόωρες εκλογές στις 17 Μαρτίου, 17 Ιουνίου, 17 Οκτωβρίου, αλλά όχι στις 17 Νοεμβρίου, γιατί τότε εορτάζουμε την απελευθέρωση των Τιράνων και εκείνη την ημέρα δεν συνομιλώ με τον αποτυχημένο δήμαρχο», είπε ο Ράμα.

Τη Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Μέτα είχε καταγγείλει εν εξελίξει συνταγματικό πραξικόπημα στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρειάζονται γι΄ αυτό τανκς και δακρυγόνα αλλά μερικά έγγραφα», και κατηγόρησε γι' αυτό την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα είχε αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα «για τη μετατροπή του σημαντικότερου θεσμού του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, σε μια αντισυνταγματική αστυνομία της κρατικής μηχανής», αποτελούμενης, όπως ανέφερε από το τρίπτυχο «κόμμα, αστυνομία, προπαγάνδα». «Το Συνταγματικό καθεστώς», είπε ο Μέτα, «απειλείται ξεκάθαρα από μια ομάδα μαφιόζων που εργάζεται κατά των εθνικών και δημόσιων συμφερόντων».

Τότε είχε επισημάνει την τροποποίηση που είχε γίνει την προηγούμενη βδομάδα για τον ίδιο σκοπό, στο νόμο για τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία καταργείται η υποχρέωση του κάθε μέλους του, όπως και των υπολοίπων ανωτάτων δικαστικών θεσμών στη χώρα, να ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ορίζει το Σύνταγμα, αντικαθιστώντας την υποχρέωση αυτή με απλή ορκωμοσία σε έναν απλό συμβολαιογράφο.

Ο Ιλίρ Μέτα είχε δηλώσει ότι «όλα τα χρήματα, οι περιουσίες, η κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας, οι εξουσίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών συγκεντρώθηκαν σ' ένα χέρι» και είχε δεσμευθεί ότι δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά θα απαντήσει εκδίδοντας σχετικά διατάγματα και αποφάσεις αρμοδιότητάς του, καθώς και θα απευθυνθεί στο λαό.

Πράγματι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μέτα, Τέντι Μπλούσι, ανακοίνωσε για σήμερα στις 12:30 μ.μ. τοπική ώρα, δεύτερη έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΠτΔ, κατά την οποία ο Μέτα θα δώσει στη δημοσιότητα νέα ντοκουμέντα και αποδείξεις για τις απόπειρες πραξικοπήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo