Η Βρετανία κλείνει την πόρτα στους ξένους ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά!

Newsroom L&O 19-02-2020 13:47 Τελευταία ενημέρωση: 19-02-2020 15:02
Η Βρετανία κλείνει την πόρτα στους ξένους ανειδίκευτους εργάτες και σε όσους δεν γνωρίζουν αγγλικά!
Νέα σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική από το Λονδίνο για να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών

Αλλάζει άρδην το τοπίο ως προς την έκδοση στη βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά – Brexit εποχή.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, πλέον το Λονδίνο θα δίνει έμφαση στην υποδοχή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από ολόκληρο τον κόσμο, υιοθετώντας ένα μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα στηρίζεται στην προσέλκυση μονάδων.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδια της, ώστε να τερματίσει την εξάρτησή της «από το φθηνό εργατικό δυναμικό της Ευρώπης».

Οι ανησυχίες από τις συνέπειες του υψηλού αριθμού των μεταναστών από την Ευρώπη, ήταν μία από τις ουσιαστικές διαστάσεις για την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, το 2016.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως έχει σχέδια για να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μεταναστών.

Το νέο σύστημα θα λειτουργεί με την συλλογή μονάδων για ειδικές δεξιότητες και προσόντα για τον καθορισμό των μισθών και την ανάθεση εργασίας, με την έκδοση βίζας να είναι δυνατή μόνο για αυτούς που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες μονάδες.

Προαπαιτούμενο θα αποτελεί πλέον η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Ειδικότερα οι βασικές αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

- Τα βρετανικά σύνορα θα είναι κλειστά σε ανειδίκευτους εργάτες και όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να γνωρίζουν αγγλικά

- Όποιος θέλει να έρθει στη Βρετανία για να εργαστεί θα πρέπει να έχει στα χέρια του προσφορά θέσης εργασίας με ετήσιες απολαβές 25.600 λιρών - αν και προβλέπεται και χαμηλότερο όριο για ειδικότητες όπως οι νοσηλευτές στους οποίους υπάρχει έλλειψη

- Δεν θα υπάρχει χώρος για ελεύθερους επαγγελματίες από τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης που δεν έχουν αντικείμενο εργασίας

- Στα σημεία συνοριακού ελέγχου δεν θα γίνονται δεκτές ταυτότητες από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία προκειμένου να εμποδιστούν περιστατικά εργατών εκτός χωρών ΕΕ να παραπλανήσουν το σύστημα με πλαστές ή κλεμμένες ταυτότητες

- Το όριο για τις σπουδές κατεβαίνει από το degree στα πτυχία A-levels ή τα ισότιμά τους

- Παραμένει το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης για καλλιτέχνες, διασκεδαστές, αθλητές και μουσικούς.

pinakas-brexit2

Ανησυχούν οι βιομήχανοι

Ανησυχία για ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα στους τομείς των κατασκευών, της φροντίδας, της φιλοξενίας και των τροφίμων, εξέφρασαν εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και ομοσπονδιών για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία, με συνέπειες στην απώλεια θέσεων εργασίας, στη λειτουργία των εργοστασιακών μονάδων αλλά και στα καταστήματα των κεντρικών αγορών.


Η γενική διευθύντρια της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών της Βρετανίας Κάρολιν Φέρμπερν σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κάποια σημεία του νέου συστήματος, όπως η κατάργηση του ορίου στον αριθμό των ειδικευμένων και η μείωση του μισθολογικού ορίου, είναι ευπρόσδεκτα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Ωστόσο τονίζει πως «σε κάποιους τομείς οι επιχειρήσεις θα αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν», με πιο ευάλωτες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην φροντίδα, τις κατασκευές, την φιλοξενία, τα τρόφιμα και ποτά και ιδιαίτερα τα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, που εξαρτώνται σημαντικά από εργατικό δυναμικό από χώρες της ΕΕ. Συστήνει ακόμη την προσεκτική εφαρμογή της πολιτικής σε κάθε περιοχή της χώρας, μαζί με την εφαρμογή μίας λίστας ελλείψεων σε επαγγέλματα, η οποία θα ενημερώνεται τακτικά, και με μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο υπεύθυνος πολιτικής της Ομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης Τομ Χάντλεϊ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι που χαρακτηρίζονται χαμηλής ειδίκευσης είναι σημαντικοί για την ευημερία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και ότι ο αποκλεισμός τους θα έχει επιπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται, όπως οι κατασκευές σπιτιών και η φροντίδα ηλικιωμένων.

Η Ένωση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Φιλοξενίας (UKHospitality) χαρακτήρισε τα μέτρα καταστροφικά για τον κλάδο προσθέτοντας ότι θα έχουν ορατές επιπτώσεις στις επενδύσεις στις κεντρικές αγορές, ενώ η Ένωση για την Φροντίδα στο Σπίτι τόνισε ότι η μείωση του αριθμού εργαζομένων στην φροντίδα θα αυξήσει τις ανάγκες και την αναμονή στα νοσοκομεία, αλλά και εκείνων που δεν θα έχουν την επιλογή αυτή. «Το να λες στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν σε ένα ήδη υποχρηματοδοτούμενο κλάδο είναι απλά ανεύθυνο» ανακοίνωσαν.

Ανησυχία εξέφρασαν επίσης η Ένωση Αγροτών και η Ομοσπονδία τροφίμων και ποτών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας των κλάδων τους.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Νταϊάν Αμποτ χαρακτήρισε λανθασμένο τον στόχο της μείωσης της μετανάστευσης, καθώς το ζητούμενο θα πρέπει να είναι αυτό που είναι καλό για την οικονομία και που αντιπροσωπεύει της αξίας μίας κοινωνίας. Ειδικά για το μισθολογικό όριο είπε ότι δεν καθορίζει τη σπουδαιότητα της θέσης και των ικανοτήτων των εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo