• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το «αγωγόσημο»

lawandorder.gr 18-02-2020 22:11
Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το «αγωγόσημο»
Την κατάργησή του ζητούν οι δικηγόροι

Το αίτημα του νομικού κόσμου για άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον των πολυμελών πρωτοδικείων, επισήμαναν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βερβεσός και Στάθης Κουτσοχήνας αντίστοιχα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη.  

«Είναι ένα αντικίνητρο για τον φτωχό πολίτη, τον ανεξάρτητο επιχειρηματία και κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού πρέπει να πληρώσουν στην 'πόρτα' με το που 'μπαίνουν' στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Βερβεσός, μιλώντας και με την ιδιότητα του προέδρου της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας. Ο ίδιος τόνισε ότι η διάταξη αυτή, «τελικά φέρνει μικρότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα» και «το κράτος πολλαπλώς θα χάσει». 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε από την πλευρά του ο κ. Κουτσοχήνας, που εξήγησε ότι η προκαταβολική είσπραξη του τέλους επί αναγνωριστικών αγωγών εκ μέρους του Δημοσίου (περίπου 1% επί του αιτούμενου ποσού σε υποθέσεις με αντικείμενο άνω των 250.000 ευρώ), πλήττει πρωτίστως τα συμφέροντα των πολιτών και επιχειρηματιών και εμποδίζει την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη. «Οι δικηγόροι και ο νομικός κόσμος πλήττονται εμμέσως και εξ αντανακλάσεως» πρόσθεσε.

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Δρόσος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, δικηγόρος και επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι, μέσα από γνωμοδοτήσεις που παρουσίασαν, στάθηκαν στην αντισυνταγματικότητα της διάταξης που επανέφερε το λεγόμενο «αγωγόσημο» (Ν.4640/2019).

Για παραβίαση της «αρχής της αναλογικότητας» και του κράτους δικαίου, έκανε λόγο στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Δρόσος, ενώ εξήρε την πρόσφατη απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Πατρών, που αναγνώρισε την «πρόδηλη αντισυνταγματικότητα» της επιβολής του συγκεκριμένου τέλους. 

«Εάν η οικονομική επιβάρυνση που έχει να καταβάλει ο διάδικος είναι τόσο μεγάλη, έχουμε πρόβλημα πρόσβασης στα δικαστήρια. Υπό συνθήκες, η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να απολήξει στον αποκλεισμό κάποιου από το χώρο της Δικαιοσύνης», επισήμανε από την άλλη ο κ. Γιαννόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, οι περισσότεροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας προχώρησαν σήμερα σε 24ωρη αποχή, ενώ ανάμεσα σε άλλες κινήσεις, σχεδιάζουν προσφυγή στη διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo