ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΗΠΑ: Η εκεχειρία με τους Ταλιμπάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα

Newsroom L&O 14-02-2020 21:47
ΗΠΑ: Η εκεχειρία με τους Ταλιμπάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα
Η συμφωνία δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», είπε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος

Η εκεχειρία που διαπραγματεύονται οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, ανέφερε σήμερα ένας Αμερικανός αξιωματούχος, δίνοντας αρκετές λεπτομέρειες για αυτή τη συμφωνία που έχει ως στόχο να οδηγήσει τελικά σε μια συνθήκη ειρήνης.

Η συμφωνία, που αφορά τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών για διάστημα επτά ημερών δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, αλλά αυτό θα γίνει «πολύ σύντομα», είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που μίλησε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είχε πει την Τετάρτη ότι η συμφωνία θα εφαρμοζόταν από σήμερα Παρασκευή.

«Η συμφωνία για τον περιορισμό της βίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Εφαρμόζεται στο σύνολο της χώρας και περιλαμβάνει και τις αφγανικές αρχές», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σήμερα.

Ο αμερικανικός στρατός, που διαθέτει δύναμη 12.000-13.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, θα επαληθεύσει επί τόπου αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Οι αμερικανικές δυνάμεις και η τζιχαντιστική οργάνωση σκοπεύουν, επίσης, να αναπτύξουν έναν δίαυλο επικοινωνίας για να επιλύουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα προκλήσεις από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να σαμποτάρουν τη συμφωνία.

«Εφόσον οι Ταλιμπάν τηρήσουν τη δέσμευσή τους, έχουμε και εμείς δεσμεύσεις (…) για τη μείωση των (Αμερικανών) στρατιωτών που είναι επίσης συγκεκριμένες», συνέχισε.

Οι Ταλιμπάν ζητούν εδώ και χρόνια την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Εφόσον τηρηθεί η εκεχειρία, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, με τελικό στόχο μια συνθήκη ειρήνης.

«Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουμε μια συμφωνία», διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo