Παρουσιάστηκε το ελληνικό Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου για το Πολεμικό Ναυτικό

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-02-2020 19:33
Παρουσιάστηκε το ελληνικό Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου για το Πολεμικό Ναυτικό
Εκδήλωση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας

Η παρουσίαση του ελληνικού Σκάφους Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) για το Πολεμικό Ναυτικό και γενικότερα τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πλέον γεγονός και απομένει αυτήν την πρόταση να τη δούμε να υλοποιείται εμπράκτως με τη μορφή παραγγελιών από μέρους των τελευταίων. 

Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ) διάλεξη με θέμα: «Ανάδειξη της Ελληνικής Μελέτης/Σχεδίασης και Κατασκευής του Σκάφους ΑΓΗΝΩΡ», με ομιλητές τους Αναστάσιο Κυπριάνη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ) και Παναγιώτη Αλούρδα, Ναυπηγό Μηχανολόγο (MIT). 

Ο Αναστάσιος Κυπριάνης, Τεχνικός Διευθυντής Μονάδας Υποβρυχίων και Έργων ΠΝ της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ), μίλησε σχετικά με την κατασκευή του ΣΑΠ με την ονομασία «Αγήνωρ» που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, που συμφώνως με τις πληροφορίες μας, έχει παραγγείλει και χρηματοδοτεί το όλο πρόγραμμα. 

Πιο συγκεκριμένα, έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία της ΕΝΑΕ για το συγκεκριμένο υψηλών προδιαγραφών έργο, την τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των διεργασιών κατασκευών αλουμινίου, την οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διασφάλιση ποιότητας. 

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αλούρδας, Επικεφαλής της Σχεδιαστικής Ομάδος, τόνισε ότι το πρωτότυπο ταχύπλοο σκάφος «Αγήνωρ» είναι ένα σκάφος υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανυψώσεως και καινοτόμα χαρακτηριστικά (planing craft with deep V hull). 

Το σκάφος θα μπορεί να αναλάβει μια σειρά αποστολών, όπως: 

- Διεισδύσεως και απαγκιστρώσεως Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces). 

- Αναχαιτίσεως και παρακτίου περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol). 

- Ερεύνης και Διασώσεως (Search and Rescue). 

Την παρουσίαση του ΣΑΠ «Αγήνωρ» παρακολούθησαν μεταξύ άλλων αξιωματικών από πλευράς ΠΝ ο Αντιναύαρχος Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Διευθυντής Προγράμματος «Αγήνωρ» Πλοίαρχος B. Θεοδώρου, ο Διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου Σκαραμαγκά Πλοίαρχος, Ν. Ξυνός.

Από πλευράς Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής ο Διευθυντής α.α. του Κλάδου Γ' (Ελέγχου Πλοίων) Αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Κανάλης, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρησιακών Μέσων του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Πλοίαρχος Φώτιος Κιάμος, καθώς και Μέλη του ΕΛΙΝΤ, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και νηογνωμόνων, εκπρόσωποι φορέων κ.α. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Η μέγιστη ταχύτητα του «Αγήνωρ» σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating). 
  • Το ΣΑΠ «Αγήνωρ» θα μπορεί να επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4). 
  • Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους με 35 knots θα είναι 350 nm. 
  • Μήκος ολικό: 17,60 m. 
  • Πλάτος ολικό: 4,20 m. 
  • Βύθισμα: 0,95 m 
  • Εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 22 tonnes. 
  • Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο: 4,5 tonnes

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo