ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: «Συνεχώς γελάτε είστε προκλητικός» - Όλα όσα κατέθεσε η πιο στενή φίλη της Ελένης

Κατερίνα Μάνθου 14-02-2020 17:36 Τελευταία ενημέρωση: 15-02-2020 07:36
Εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη: «Συνεχώς γελάτε είστε προκλητικός» - Όλα όσα κατέθεσε η πιο στενή φίλη της Ελένης
«Σας δείχνουν όλα τα κανάλια να γελάτε, αυτό δεν το έχω ξαναδεί» είπε η εισαγγελέας στον κατηγορούμενο

Ξέσπασε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, βλέποντας τον έναν εκ των δυο κατηγορουμένων για τη στυγερή δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο, να χαμογελάει, την ώρα που στο βήμα του μάρτυρα βρίσκονταν και κατέθετε η πιο στενή φίλη της αδικοχαμένης φοιτήτριας. «Γελάτε κύριε, γελάτε συνεχώς. Είστε προκλητικός να γελάτε για κάτι τόσο τραγικό. Σας δείχνουν όλα τα κανάλια να γελάτε. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί» είπε η εισαγγελέας στον 20χρονο κατηγορούμενο. «Έτσι παρέσυρε και άλλα κοριτσάκια…», ακούστηκε να λέει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Σήμερα, ο 20χρονος κατηγορούμενος βρίσκονταν μόνος στο εδώλιο χωρίς τον συγκατηγορούμενό του, τον 21χρονο Ροδίτη. Και αυτό γιατί ο τελευταίος δεν εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, λόγω προβλημάτων υγείας, που αντιμετωπίζει όπως διεμήνυσαν οι συνήγοροι του δηλώνοντας ότι θα εκπροσωπηθεί από τους ίδιους.

Με την έναρξη της δίκης, η πλευρά του 21χρονου Ροδίτη κατηγορουμένου γνωστοποίησε ότι εκείνος βρίσκεται σε εντατική παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό των φυλακών και πως αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Ως εκ τούτου, όπως ανέφεραν οι συνήγοροί του, του ήταν αδύνατο να μετακινηθεί και να εμφανιστεί στο δικαστήριο. Θα εκπροσωπηθεί, όπως είπαν, από τους ίδιους.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του 21χρονου ο νεαρός κατηγορούμενος ακολουθεί «μια ιδιαίτερα βαριά φαρμακευτική αγωγή με συνταγογράφηση ψυχιάτρου και νευρολόγου της φυλακής» και «είναι σε καταστολή, κοιμάται 22 ώρες, ξυπνάει παίρνει φάρμακα και ξανακοιμάται».

Ωστόσο, η έδρα ζήτησε έγγραφη βεβαίωση των φυλακών για την κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου. Έπειτα από διακοπή υπήρξε επικοινωνία για το ζήτημα των φυλακών με το δικαστήριο και η δίκη συνεχίστηκε.

Στη συνέχεια, στο βήμα του μάρτυρα πρώτος ανέβηκε ένας νεαρός εργαζόμενος στη Ρόδο, ο οποίος είχε δει τους δυο κατηγορούμενους και την άτυχη Ελένη στο βανάκι του 21χρονου Ροδίτη, κοντά σε μαγαζί που πουλούσε σουβλάκια, μακριά από την πόλη της Ρόδου.

Στην κατάθεσή του ο εν λόγω μάρτυρας ανέφερε: «Είχαν παρκάρει έξω από το σπίτι μου. Είδα το φορτηγάκι. Ήταν η κοπέλα, ο άλλος κατηγορούμενος και ο Ροδίτης. Ο Αλέξανδρος ήταν στη θέση του οδηγού, η κοπέλα στην θέση του συνοδηγού, ο Μανώλης (ο Ροδίτης κατηγορούμενος) ήταν έξω από το αμάξι. Νομίζω ότι ήταν ευδιάθετοι. Το φορτηγάκι ήταν εκεί για δέκα περίπου λεπτά».

Πρόεδρος: Τους ρωτήσατε τι κάνανε εκεί;

Μάρτυρας: Δεν τους ρώτησα όχι, δεν είδα κάτι ύποπτο.

Πρόεδρος: Κρατούσαν φαγώσιμα (σουβλάκια);

Μάρτυρας: Όχι δεν κρατούσαν. Το σουβλατζίδικο πάντως ήταν ανοιχτό. Δεν κρατούσαν ούτε ποτά. Μου μίλησε ο Ροδίτης. Με ρώτησε «τι κάνεις, πως πάει»; Δεν μου μίλησαν οι άλλοι δυο, δεν τους γνώριζα. Μετά από δυο ημέρες είδα τη φωτογραφία της κοπέλας στην τηλεόραση και τα δυο παιδιά που παρουσιάζονταν ως ύποπτοι και συνδύασα ότι η κοπέλα ήταν εκείνη που είχα δει εκείνο το βράδυ μαζί τους.

Η σημαντική κατάθεση της φίλης της Ελένης

Με δάκρυα στα μάτια και εμφανώς αγχωμένη στο δικαστήριο κλήθηκε και κατέθεσε σήμερα η πιο στενή φίλη της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων από την έδρα. Η νεαρή κοπέλα είπε στο δικαστήριο πως η αδικοχαμένη φίλη της ήταν το πιο «καλό άτομο» που είχε γνωρίσει ποτέ, πως την αγαπούσε πολύ, και πως πίστευε ότι ο κόσμος είναι καλός όπως ήταν και εκείνη.

Ξεσπώντας πολλές φορές σε λυγμούς η νεαρή κοπέλα, που είχε μιλήσει επί μιάμιση περίπου ώρα με την Ελένη Τοπαλούδη στο τηλέφωνο πριν εκείνη δολοφονηθεί, είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή της: «Η Ελένη ήταν το καλύτερο άτομο που είχα γνωρίσει ποτέ. Την αγαπούσα πολύ. Δεν ήταν καχύποπτη, δεν μπορούσε να πει ψέματα, όπως και εγώ. Μιλούσαμε το βράδυ στο τηλέφωνο. Μου είπε ότι ήθελε να φάει και πως δεν είχε κανονίσει κάποια έξοδο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης μου έδινε την εντύπωση ότι μιλούσε και με κάποιο άλλο πρόσωπο με μηνύματα. Ενώ μιλούσαμε χτύπησε η πόρτα. Της είπα να μην ανοίξει και εκείνη μου απάντησε ότι θα είναι το παιδί που είχε γνωρίσει. Μου είχε πει ότι το όνομά του ήταν Αλέξανδρος και πως είχε συνευρεθεί μαζί του μια φορά. Θυμάμαι που μου είπε πως θα πηγαίνανε για σουβλάκι μιας και πεινούσε. Με έκλεισε και εγώ της είπα να προσέχει».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος που είχε γνωρίσει η Ελένη Τοπαλούδη και στον οποίο αναφέρθηκε σήμερα η φίλη της στο δικαστήριο είναι, κατά τη δικογραφία, ο δεύτερος εκ των κατηγορουμένων, ηλικίας 20 ετών.

Η μάρτυρας απαντώντας δε σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με τους ισχυρισμούς των δυο κατηγορουμένων ότι η άτυχη Ελένη είχε συναινέσει να συνευρεθεί ερωτικά μαζί τους και ότι είχε αποστείλει και σε έναν εξ αυτών και σχετικό μήνυμα, είπε: «Λένε τόσο κακά για την Ελένη; Δεν το γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω. Η Ελένη δεν ήταν τέτοιο κορίτσι, ούτε ψέματα δεν μπορούσε να πει σαν και εμένα. Για αυτό είχαμε ταιριάξει πολύ.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι η Ελένη είχε καλή γνώμη για τον Αλέξανδρο …

Μάρτυρας: Της φαίνονταν καλός, αυτό μου είχε πει. Ότι έδειχνε καλό παιδί.

Πρόεδρος: Τι σας είχε πει για τον Αλέξανδρο η Ελένη;

Μάρτυρας: Ότι είχανε συνευρεθεί μαζί του μια φορά.

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος της έστελνε τα μηνύματα εκείνο το βράδυ;

Μάρτυρας: Μου είπε πως «είναι το παιδί που σου είχα πει» και ότι εφόσον ήθελε να φάει θα πήγαιναν για φαγητό σε μαγαζί που ήταν κοντά στο σπίτι της, στο κέντρο της Ρόδου. … Μετά τις 12 κλείσαμε το τηλέφωνο. Έπειτα εγώ κοιμήθηκα. Η Ελένη μου έστειλε ένα μήνυμα μετά που μου έλεγε: «πάρε με τηλ. σε μια ώρα». Το είδα το πρωί γιατί κοιμήθηκα.

Η νεαρή κοπέλα δέχθηκε και πολλές ερωτήσεις από την έδρα αναφορικά για τα όσα φέρεται να είχε βιώσει η άτυχη Ελένη ένα χρόνο πριν τη δολοφονία της (περιστατικό βιασμού). Όπως είπε η φίλη της μετά από αυτό το γεγονός της είχε εκμυστηρευτεί ότι «κάτι φοβόταν». Ωστόσο, όπως ανάφερε η μάρτυρας «δεν μιλούσε καθαρά» και ή ίδια δεν μπορούσε να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβαινε.

Λαμβάνοντας τον λόγο η εισαγγελέας της έδρας, έθεσε στη φίλη της Ελένης σωρεία ερωτήσεων, παρατηρώντας μάλιστα ότι είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις απαντήσεις της προς το δικαστήριο και πως αναφέρει συνεχώς «δεν θυμάμαι, ότι είχα πει τότε».

Εισαγγελέας: Επειδή λέτε συνεχώς ότι δεν θυμάστε, θέλω να σας πω ότι θα πρέπει να θυμηθείτε καλύτερα. Χάθηκε μια ζωή. Ήσασταν η καλύτερή της φίλη. Φοβάστε κάτι; Αισθάνεστε περίεργα;

Μάρτυρας: Όχι καλά είμαι

Εισαγγελέας: Πάντως στις αρχικές καταθέσεις σας δεν τα έχετε πει έτσι. Έχετε πει και άλλα πράγματα.

Μάρτυρας: Δε θυμάμαι

Εισαγγελέας: Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να μιλήσετε. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι φοβάστε…

Μάρτυρας: Δεν φοβάμαι απλά με έχετε αγχώσει με τον τρόπο σας. Δεν είναι ότι δε θέλω να μιλήσω, σας απαντάω

Εισαγγελέας: Ήταν χαρούμενη που η φίλη σας είχε γνωρίσει τον Αλέξανδρο;

Μάρτυρας: Ουδέτερη θα έλεγα, η Ελένη ήθελε να κάνει μια σωστή σχέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo