ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ελληνογαλλική βιομηχανική και ερευνητική συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 14-02-2020 15:44 Τελευταία ενημέρωση: 14-02-2020 15:45
Ελληνογαλλική βιομηχανική και ερευνητική συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής
Υπεγράφη σειρά συμφωνιών


Η βιομηχανική και ερευνητική συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής ήταν το αντικείμενο σειρά συμφωνιών που υπογράφτηκε μεταξύ αρμόδιων οργανισμών και παραγόντων από την Ελλάδα και τη Γαλλία στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά, η Naval Group υπόγραψε συμφωνίες με 9 Έλληνες εταίρους του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του προγράμματος προσκτήσεως δύο φρεγατών τύπου FDI, κλάσεως Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Thales και η MBDA, δύο άλλες μεγάλες γαλλικές εταιρείες στον τομέα των ηλεκτρονικών και των οπλικών συστημάτων, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, υπόγραψαν και αυτές συμφωνίες με ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους.

Οι τρεις γαλλικές εταιρείες, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Έλληνες εταίρους τους για την «Ημέρα Βιομηχανίας» (Industry Day) που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.  

Ειδικότερα:

-Η Naval Group Enterprises υπόγραψε συμφωνίες με τις εταιρείες AKMON, ELFON, MEVACO, METKA, MILTECH, και TELETEL, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

- Η Thales MBDA υπέγραψε συμφωνίες με τις SSA και MILTECH. 

- Η MBDA υπέγραψε συμφωνία με τη MILTECH.

- Η Ένωση Ναυπηγικών Βιομηχανιών της Γαλλίας (GICAN) υπόγραψε αντίστοιχη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Όπως έγινε γνωστό οι συμφωνίες αυτές κινούνται επί τριών αξόνων:

-Τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις βιομηχανικές δραστηριότητες κατασκευής φρεγατών και άλλων σκαφών, καθώς και της συντηρήσεώς τους.

-Την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ναυτικής καινοτομίας, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή και συντήρηση ‘ψηφιακών’ φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας.

-Την προβολή των ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους.
«Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την ελληνική βιομηχανία και να προετοιμάσουμε την καινοτομία του μέλλοντος, μέσω της ανάπτυξης συνεργατικών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα με το ΕΜΠ για τα σύνθετα πρόσθετα υλικά και την ενέργεια, με το Πανεπιστήμιο Πατρών για τα drones, και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με τη ρομποτική και το εργοστάσιο 4.0.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι ευκαιρίες για τους ερευνητές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και τη δημιουργία τεχνολογικού πλούτου προς στήριξη του βιομηχανικού ιστού στο ναυτικό τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γεν.Διευθυντής Αναπτύξεως της Naval Group, Alain Guillou.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Patrick Maisonnave, αναφέρθηκε στη συνεργασία σε επίπεδο στρατηγικής και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, που ανακοινώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης, πέραν των πολιτικών διαβουλεύσεων και των κοινών ασκήσεων, ανακοινώθηκε επιπροσθέτως η πρόθεση για ενισχυμένη βιομηχανική συνεργασία. Οι συμφωνίες αυτές αντιπροσωπεύουν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την οικοδόμησή της. Συμπεριλαμβάνοντας και ερευνητικούς οργανισμούς, δεν προετοιμάζουμε μόνο το έδαφος για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για την τεχνολογική αριστεία, η οποία, συνδυαστικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν
τη βάση της στρατιωτικής αξίας και της δημιουργίας μιας ‘Ευρώπης της άμυνας’»,
τόνισε χαρακτηριστικώς.

Τέλος, ο Αντιπρόεδρος της GICAN Louis Le Pivain δήλωσε ότι: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στην Αθήνα για την υπογραφή αυτής της ιδρυτικής πράξης για τη συνεργασία των κατασκευαστών ναυπηγικού αμυντικού υλικού των δύο χωρών.

Οι εταιρείες μας, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης του κλάδου, πρέπει πλέον να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η συμφωνία, συμμορφούμενες με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής άμυνας και τις διμερείς δεσμεύσεις Ελλάδος και Γαλλίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo