• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αλκ. Στεφανής: Για όλους τους Έλληνες η κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 13-02-2020 21:55 Τελευταία ενημέρωση: 13-02-2020 21:56
Αλκ. Στεφανής: Για όλους τους Έλληνες η κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974
Τελετή παραλαβής των λειψάνων του Έλληνα Αγωνιστή της Κύπρου, Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη

Τη συνέχιση των προσπαθειών για την οριστική επίλυση του κυπριακού, που παραμένει διαρκής στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού τόνισε – μεταξύ άλλων – στην ομιλία του ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, στη διάρκεια της τελετής παραλαβής των λειψάνων του Έλληνα Αγωνιστή της Κύπρου, Ταγματάρχη Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος έπεσε από σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στο Κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνος, στην Κύπρο, κατά την εισβολή των Τούρκων στις 21 Ιουλίου 1974.

  «Για όλους τους Έλληνες, η κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974, αλλά παραμένει κοινός στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού η οριστική λύση του κυπριακού» τόνισε ο ΥΦΕΘΑ, στη διάρκεια της τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνικής κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον ΥΦΕΘΑ συνόδευαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στην ομιλία του, ο ΥΦΕΘΑ, αφού τόνισε τη συγκίνησή του που παρευρίσκεται στην υποδοχή επαναπατρισμού των οστών του Ήρωος Αντιστρατήγου Γεωργίου Κατσάνη Γεώργιου, τόνισε – μεταξύ άλλων – τα εξής: «Ο ηρωικός Αξιωματικός, μαζί με τους λοιπούς Έλληνες πολεμιστές της Κύπρου, με τον αγώνα τους εναντίον του Αττίλα, τίμησαν την ελληνική σημαία, επιτέλεσαν στο ακέραιο το εθνικό τους καθήκον και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Κυπριακού Ελληνισμού, αποτελώντας για όλους μας, διαχρονικό φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Από τη θυσία του, αντλούμε σήμερα διδάγματα αρετής, θάρρους και αυταπάρνησης, γνωρίζοντας ότι με μαγιά την ακλόνητη πίστη, το αδούλωτο πνεύμα και το υψηλό φρόνημα, θα πλάσουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, πιστών στην απόλυτη αξία της πατρίδας και πρόθυμων να δώσουν την ύστατη ρανίδα του αίματος τους και την τελευταία τους πνοή, για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

Σε άλλο σημείο ο ίδιος επισήμανε ότι «…Ο ηρωικός αγωνιστής της Κύπρου, 46 ολόκληρα χρόνια από την κυπριακή τραγωδία επιστρέφει στη πατρογονική ελληνική γη, για να βρει ανάπαυση η ψυχή του και για να ξεκουραστεί το άψυχο πλέον σώμα του. Απευθυνόμενος στους συγγενείς του ήρωα, δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας αλλά και την έκφραση του σεβασμού και της υπερηφάνειας που διακατέχουν όλους μας, για την απώλεια του δικού σας ανθρώπου, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για τα υπέρτατα ιδανικά της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κυπριακού λαού. Η θυσία του θα αναγνωρίζεται στο διηνεκές, ως σύμβολο υψηλής αξίας, που θα υπενθυμίζει την αέναη πίστη του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των ιδεωδών του Ελληνισμού.»

Και ο ΥΦΕΘΑ κατέληξε ως εξής: «Για όλους τους Έλληνες, η Κυπριακή τραγωδία δεν έληξε το 1974, αλλά παραμένει κοινός στόχος των δύο κρατών του Ελληνισμού η οριστική λύση του κυπριακού, ο τερματισμός της επονείδιστης τουρκικής κατοχής και η τελική επανένωση της μεγαλονήσου, στο πλαίσιο πάντα της αμοιβαίας, αποδεκτής και μόνιμης λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδίας την Κυπριακή Κυβέρνηση, για όλες τις προσπάθειές της, αλλά και όλους όσους εργάσθηκαν για την επιστροφή του ηρώα αγωνιστή μας στην Ελλάδα, ευχόμενος σύντομα όλα τα οστά των πεσόντων στη Κύπρο Ελλήνων, να περισυλλεγούν, να ταυτοποιηθούν, να επαναπατρισθούν και να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές, όπως επιτάσσει η ιστορική μας διαδρομή και ο δυτικός πολιτισμός μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo