• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Εκδήλωση για τους 4.100 νεκρούς Ιταλούς αιχμαλώτους του ναυαγίου του SS «Oria»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 12-02-2020 21:01 Τελευταία ενημέρωση: 12-02-2020 22:14
Εκδήλωση για τους 4.100 νεκρούς Ιταλούς αιχμαλώτους του ναυαγίου του SS «Oria»
Δήμαρχος Σαρωνίδος Π. Φιλίππου: «Παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης, ομόνοιας, και συνεργασίας που τώρα έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη»

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τα 4.100 θύματα – αιχμάλωτους Ιταλούς στρατιώτες του νορβηγικού πλοίου “ORIA”, της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας στις ελληνικές θάλασσες, πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο που υπάρχει στα Λεγρενά, στο 60ο χλμ της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, στα όρια της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας.

Το φοβερό αυτό ναυάγιο συνέβη σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1944, ενώ η προαναφερθείσα τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στα Λεγρενά. Την εκδήλωση, που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλοπούλου,  διοργάνωσαν από κοινού οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου. 

Το lawandorder συνομίλησε με τον εκ των διοργανωτών Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου για το νόημα της τελετής και μας είπε τα εξής: 

«Πρόκειται για μία πράξη προσφοράς και ευαισθησίας, καθώς και ένα τεράστιο «γιατί» οι χιλιάδες αυτές νεκροί του “Oria” παρέμειναν για τόσα χρόνια στην αφάνεια. Από το 1944 που έγινε το ναυάγιο, η πρώτη σχετική τελετή Μνήμης πραγματοποιήθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του Ελληνικού κράτους. Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τι είπε ο τότε Ιταλός Πρέσβης ‘‘Ευχαριστούμε τους Έλληνες που έκαναν τώρα ό,τι εμείς δεν είχαμε κάνει τόσα χρόνια’’. Πρόπερσι είχε έλθει στην τελετή ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ.Ματαρέλα και πέρσι ο Έλληνας Πρόεδρος κ.Πρ.Παυλόπουλος».

Ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφερόμενος στη φετινή τελετή τόνισε ότι «αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, μία παγκόσμια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 14 πρέσβεις και επιτετραμμένοι ισάριθμων χωρών. Ένα μήνυμα ειρήνης, ομόνοιας και συνεργασίας, που τώρα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή μας. Σύνθημα της φετινής τελετής μας ήταν το: ‘Χαμένοι ναι. Ξεχασμένοι όχι’».      

Αξίζει να τονιστεί ότι στο πλαίσιο της φετινής εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκε δράση δενδροφυτεύσεως στον χώρο γύρω από το Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου, μετά από σχετική πρωτοβουλία και πρόταση της Κοινωφελούς Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ». Συγκεκριμένα φυτεύτηκαν τα πρώτα 1.500 δενδρύλλια από τα 4.100 ορθόκλαδα κυπαρίσσια, που θα φυτευτούν σταδιακώς, όσες δηλαδή ήταν και οι ψυχές των Ιταλών στρατιωτών-αιχμαλώτων των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα, που χάθηκαν στο ναυάγιο, για τα οποία (δενδρύλλια) προβλέπεται επταετής, συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποιήσεως, ποτισμάτων, προστασίας, συντηρήσεως ή τυχόν αντικαταστάσεώς τους, προκειμένου να υπάρχει ένα τελικό «αποτέλεσμα» που διαχρονικά θα κοσμεί και θα τιμά τον τόπο, όπως σημειώνεται από τους διοργανωτές.  

Πότε και πώς έγινε το φοβερό ναυάγιο του “ORIA”

Το ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στα παγκόσμια χρονικά, που όμως παραμένει σχεδόν άγνωστη. Το ναυάγιο συνέβη το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944, κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στο Σούνιο.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, μετά τη συνθηκολόγηση της Φασιστικής Ιταλίας, οι Γερμανοί κατέλαβαν ενόπλως τα Δωδεκάνησα από τους Ιταλούς που τα κατείχαν ως τότε. Η ιταλική φρουρά έχει παραδοθεί και βρίσκεται υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Τις απογευματινές ώρες της 11ης Φεβρουαρίου 1944, 4.115 Ιταλοί – αιχμάλωτοι – στρατιώτες στοιβάχτηκαν στα αμπάρια του επιταγμένου από τις γερμανικές αρχές κατοχής νορβηγικού πλοίου “ORIA”. Το μόλις 2.127 τόνων πλοίο ήταν φορτηγό και είχε ναυπηγηθεί στην Αγγλία το 1920.

Το “ORIA” αναχώρησε τις πρώτες βραδινές ώρες από τη Ρόδο με άσχημο καιρό και κατεύθυνση τον Πειραιά προκειμένου να αποβιβάσει εκεί τους Ιταλούς αιχμαλώτους, οι οποίοι εν συνεχεία θα προωθούνταν σε άλλα στρατόπεδα αιχμαλώτων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προσέκρουσε λόγω της κακοκαιρίας στις βραχώδεις ακτές της νησίδος Πάτροκλος, σε απόσταση 25 μιλίων νοτιοανατολικώς του λιμανιού του Πειραιά. Το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Η θάλασσα της περιοχής έγινε ο υγρός τάφος για χιλιάδες ιταλούς αιχμαλώτους που ήταν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του και κανένας δεν μπόρεσε να τα ανοίξει εγκαίρως ώστε να βγουν οι Ιταλοί, οι οποίοι έτσι βρήκαν έναν φρικτό και μαρτυρικό θάνατο στη θάλασσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo