• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

ΣτΕ: Συζητείται η προσφυγή της Θάνου, τέως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Κατερίνα Μάνθου 07-02-2020 07:13 Τελευταία ενημέρωση: 07-02-2020 07:15
ΣτΕ: Συζητείται η προσφυγή της Θάνου, τέως προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μαζί εξετάζονται και οι προσφυγές πρώην μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της έκπτωσής τους από τα αξιώματα που κατείχαν
«Μάχη» νομικών επιχειρημάτων αναμένεται να δοθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν, κατόπιν αναβολής, οι προσφυγές που έχουν καταθέσει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννας Νάκου, καθώς και άλλα πρώην μέλη της Επιτροπής. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η αποπομπή τους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία έγινε το περασμένο καλοκαίρι με τον νόμο 4623/2019, ο οποίος ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Τόσο η κυρία Θάνου, η οποία είχε διατελέσει επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, όσο και τα υπόλοιπα πρώην μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάνουν λόγο στις αιτήσεις που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ για «φωτογραφική διάταξη» της κυβέρνησης με στόχο την αποπομπή τους τις θέσεις που κατείχαν. Επίσης μιλούν για «παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου».

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Λαζαράτος, που υπογράφει τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως η θέσπιση του ασυμβίβαστου που εισήχθη με τον νόμο της 4623/2019 κατ’ εφαρμογήν του οποίου κηρύχθηκαν έκπτωτες η κυρίες Θάνου και Νάκου όσο και τα άλλα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εμφανίζει σωρεία παραβάσεων.

Οι παραβάσεις αυτές, σύμφωνα με την πλευρά των προσφευγόντων, οι εξής:

-Παράβαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018, γιατί ο νομοθέτης δεν όριζε τέτοιο ασυμβίβαστο κατά τον χρόνο διορισμού των αιτουσών.

- Παράβαση της υποχρέωσης σεβασμού της θητείας των μελών της εθνικής αρχής ανταγωνισμού μέχρι της λήξεώς της και μη πρόωρου τερματισμού της, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί επί αντίστοιχων υποθέσεων από το Δικαστήριο της Ε.Ε.

- Παράβαση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους συνεπεία της πρόωρης λήξεως της προστατευόμενης θητείας τους ως μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα του νόμου, καθώς και της αρχής της συνέχειας της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της ορθολογικής οργάνωσής τους που επιτυγχάνεται με τη διασφάλιση του ενιαίου της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής.

- Παράβαση της αρχής προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αρχής της αναλογικότητας, καθώς και των αρχών της ασφάλειας δικαίου και της καλής νομοθετήσεως, διότι ο νομοθέτης παρέλειψε να θεσπίσει ειδική μεταβατική διάταξη για τα ήδη υπηρετούντα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.

- Έλλειψη γενικού, αφηρημένου και απρόσωπου χαρακτήρα της ρυθμίσεως.

- Φωτογραφικός χαρακτήρας του θεσπισθέντος ασυμβιβάστου, με σκοπό την απομάκρυνση συγκεκριμένων, δυνάμενων ευχερώς να προσδιοριστούν ατομικώς, μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Μη τήρηση των διατάξεων του νόμου 3959/2011, γιατί δεν ζητήθηκε, αναφορικά με την επίμαχη τροποποίηση του ν. 3959/2011, η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo