19.9 C
Athens
18.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Υπ. Ναυτιλίας: Μέτρα προστασίας για το Λιμενικό από τον κορωνοϊο


    Οδηγίες προς τα στελέχη του λιμενικού σώματος για την προστασία από τον κορωνοϊο, έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.
    Παράλληλα, δόθηκαν σχετικές οδηγίες προφύλαξης, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σε όλες τις εφοπλιστικές και ναυτεργατικές ενώσεις και τους φορείς της ναυτιλίας, προκειμένου για την κατάλληλη ενημέρωση των μελών τους.
    Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί με μέσο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, συστήνονται: χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή, εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη μεταφορά του ασθενή, άμεση δήλωση του ύποπτου περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας , ενημέρωση του χώρου παροχής υπηρεσιών υγείας όπου θα μεταφερθεί ο ασθενής, μετά από συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
    Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό.
    Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή κατά τη μεταφορά του.
    Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:
    χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
    κάλυψη μύτης και στόματος του ασθενή κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο
    εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.
    Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών. Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών του μέσου (όχημα, πλωτό) και του χώρου με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού και των μολυσματικών απορριμμάτων του ασθενή θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.
    Επιπρόσθετες προφυλάξεις για τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από τον ιό
    Όλα τα στελέχη του ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ που έρθουν σε επαφή με τον ασθενή, αλλά και τυχόν συνοδοί του ασθενή (προσωπικό υπηρεσιών υγείας, μέλη της οικογένειας του ασθενή), θα πρέπει να εφαρμόζουν εκτός των βασικών προφυλάξεων και τις προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.
    Όλα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:
    • Απλή χειρουργική μάσκα
    • Οφθαλμική προστασία/προστασία προσώπου (ασπίδα προσώπου ή προστατευτικά γυαλιά ευρέως πεδίου)
    • Καθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια
    • Γάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)
    • Υγιεινή των χεριών • Αποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια
    • Ιατρικός εξοπλισμός εφόσον χρησιμοποιηθεί αποκλειστικής χρήσης για τον συγκεκριμένο ασθενή. Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στις απόλυτα αναγκαίες περιοχές που προβλέπεται να μεταφερθεί
    • Χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής με το μέσο
    • Ενημέρωση του τμήματος υποδοχής του χώρου που θα υποδεχθεί τον ασθενή για την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς
    • Το προσωπικό που μεταφέρει τον ασθενή πρέπει να εφαρμόζει τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και την υγιεινή των χεριών
    • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών του μέσου μετά τη μεταφορά του ασθενή
    • Περιορισμός των συνοδών στο ελάχιστο δυνατό
    • Καταγραφή όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή κατά τη μεταφορά του. Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ