• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε. για visa βραχείας διαμονής- Σύνδεση με την επανεισδοχή

lawandorder.gr 04-02-2020 14:45
Νέοι κανόνες από την Ε.Ε. για visa βραχείας διαμονής- Σύνδεση με την επανεισδοχή
Οι αλλαγές, η διαδικασία και τα νέα δεδομένα

Από τις 2 Φεβρουαρίου ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέοι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής.

Νέοι απλούστεροι κανόνες για τις αιτήσεις θεώρησης (visa) εκατομμυρίων νόμιμων ταξιδιωτών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ε.Ε. ισχύουν από τις 2 Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των κινδύνων παράτυπης μετανάστευσης και των απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ταξιδιώτες εις το εξής μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις θεώρησης έως και 6 μήνες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους, αντί για τους 3 μήνες που ίσχυαν ως τώρα, ενώ όσοι ταξιδεύουν συχνά θα μπορούν πλέον να αποκτούν ευκολότερα θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Το τέλος θεώρησης αυξάνεται από τα 60 στα 80 ευρώ, έτσι ώστε «να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων ασφάλειας ή παράτυπης μετανάστευσης», ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση του τέλους από το 2006.

Ένα νέο στοιχείο είναι ότι η Ε.Ε. θα μπορεί να προσαρμόζει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων θεώρησης (π.χ. όσον αφορά τον χρόνο, το ύψος του τέλους θεώρησης ή την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) ανάλογα με το αν μια χώρα εκτός Ε.Ε. συνεργάζεται ικανοποιητικά για την επιστροφή και την επανεισδοχή των υπηκόων της που διαμένουν παράτυπα στην Ε.Ε.

Οι ενωσιακοί κανόνες για τις θεωρήσεις καλύπτουν τις θεωρήσεις βραχείας διαμονής στον χώρο Σένγκεν, ο οποίος περιλαμβάνει 22 κράτη μέλη και τέσσερις συνδεδεμένες χώρες.

Επί του παρόντος, οι πολίτες 105 χωρών και οντοτήτων εκτός Ε.Ε. υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση όταν ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν για επισκέψεις βραχείας διαμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo