Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και στο βάθος…Πάτριοτ!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 03-02-2020 13:58
Ελλάδα, Σαουδική Αραβία και στο βάθος…Πάτριοτ!
Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς

Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται από χθες το βράδυ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας από το Ριάντ την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, και το ζήτημα της προσφοράς από την Ελλάδα μιας πυροβολαρχίας κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β) μεγάλου βεληνεκούς, τύπου Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας, αναμένεται να είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών!

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχετικού «φακέλου» για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, ενόψει του προαναφερθέντος επίσημου ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία, την περασμένη Παρασκευή αργά το απόγευμα, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαν σχετική συνεργασία μαζί του τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπως ΜΟΝΟ η ιστοσελίδα μας www.lawandorder.gr είχε γράψει τότε σχετικώς. Να σημειώσουμε ότι την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε και προφορικώς από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και για τις
εξελίξεις για την υπόθεση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Oruc Reis”.

Πως έχει η υπόθεση των Κ/Β Patriot;

Κατ’αρχάς, συμφώνως με την επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑ, «Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

  • το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
  • το Ραντάρ (Radar Set)
  • το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
  • τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).

Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών (ICC) ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου. Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών (ICC) και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑ έχει εντάξει στη δύναμή της 6 Μοίρες Κ/Β Patriot, τοποθετημένους σε ισάριθμες τοποθεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες ανήκουν στη δύναμη της 350 Πτέρυγος Κ/Β, που εδρεύει στην ιστορική Αεροπορική Βάση του ΣΕΔΕΣ στη Θεσσαλονίκη.

Το «ερώτημα» που προκύπτει είναι η σύνθεση της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για την παροχή αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής προστασίας σημαντικών στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων της προαναφερθείσης χώρας.

Ως γνωστόν η Ελλάδα θα αποστείλει μία Πυροβολαρχία Κ/Β Patriot.

Οι προτεινόμενες (όχι από εμάς) λύσεις είναι οι εξής:

1)Να μεταβεί μία «ατόφια» πυροβολαρχία ως έχει με τον εξοπλισμό και το προσωπικό της.

2)Να μεταβεί μία πυροβολαρχία, που θα αποτελείται από επί μέρους συστήματα από όλες τις υπάρχουσες πολεμικές Μοίρες Κ/Β.

Η πρώτη περίπτωση παρουσιάζει το πλεονέκτημα της αμιγούς συνθέσεως και συνακόλουθα της αμέσου επιχειρησιακής αξιοποιήσεως αυτών. Η δεύτερη της μη διαταράξεως ούτε κατ’ ελάχιστο του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας.

Επειδή ως προελέχθη η ΠΑ έχει αποκτήσει 2 ICC και 6 ECS με 6 Σταθμούς εκτοξεύσεως το καθένα, θεωρείται μάλλον απίθανο να διατεθεί το ένα από τα δύο ICC για προφανείς λόγους μη διαταράξεως του πλέγματος της ελληνικής αεραμύνης.

Το πιο πιθανόν επομένως είναι να μεταφερθούν στη Σ.Αραβία, το ένα από τα έξι ECS που διαθέτουμε με έξι εκτοξευτές, και αυτά να «κουμπώσουν» σε κάποιο άλλο συμμαχικό ICC από τις χώρες που θα έχουν στείλει και αυτές Patriot όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία κλπ.

Το τι θα αποφασιστεί τελικώς θα γίνει γνωστό προσεχώς και θα πρόκειται για πολιτική απόφαση που ακολούθως θα υλοποιηθεί από τους στρατιωτικούς, που έχουν σχεδιάσει όλες τις πιθανές λύσεις.

Το προσωπικό της ΠΑ που θα στελεχώσει τους Ελληνικούς Patriot στη Σ.Αραβία, θα επιλεγεί σε καθαρώς εθελοντική βάση, και είναι ο μόνος τομέας που δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς – συμφώνως με τις πληροφορίες μας – υπάρχει υπερεπάρκεια εθελοντών για επιλογή, καθώς και οι συνθήκες μεταβάσεώς τους εκεί (μη ύπαρξη πολεμικών επιχειρήσεων, πληρωμές και διαμονή με φροντίδα των Σαουδαράβων κλπ.) κάνουν το όλο «πακέτο» εξαιρετικώς…ελκυστικό!

Ίδομεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo