Αποκάλυψη: Οι διάλογοι του Oruc Reis με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

Newsroom L&O 31-01-2020 21:19 Τελευταία ενημέρωση: 31-01-2020 21:38
Αποκάλυψη: Οι διάλογοι του Oruc Reis με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
Τι διαμήνυσε το επιτελείο του ελληνικού πλοίου στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα.

Την επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το Oruc Reis όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε το δελτίο του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.

Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».

«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα - σύμφωνα με πληροφορίες - να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του τουρκικού πλοίου «Oruc Reis» το οποίο κινείται ανατολικά εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι το τουρκικό πλοίο κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το σκάφος κινείτο με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα σχεδόν ακινητοποιημένο περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου και συνοδευόταν από δύο εμπορικά πλοία αλλά και δύο φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που παρακολουθούσαν από απόσταση.

Στην ευρύτερη περιοχή έπλεε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».

Το τουρκικό σκάφος πλέει σε απόσταση 128 ναυτ.μιλίων από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) και 292 ναυτ.μιλίων από το ανατολικό άκρο της Κρήτης.

Το τουρκικό ερευνητικό εκτελούσε παράνομες έρευνες στο «Οικόπεδο Νο.4» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από όπου «ξέκοψε» το πρωί και στις 06:40 εισήλθε εντός του FIR Αθηνών, πλέοντας με μικρή ταχύτητα 6 κόμβων και έχοντας ρίξει στο νερό καλώδια ερευνών!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo