Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συνεχώς αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο;

Ειρήνη Γεωργίου 29-01-2020 10:33 Τελευταία ενημέρωση: 29-01-2020 10:44
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο ασπρόμαυρη στιγμιότυπο ήταν 9 ετών και το σπίτι της φωτογραφίας ανήκε στην οικογένεια του, που είχε συγγενική σχέση με τον μεγάλο πολιτικό
Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συνεχώς αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο;
Η «άγνωστη» συγγενική τους σχέση - Θα καταστήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγνώριστη» τη Νέα Δημοκρατία;

Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο και το έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου. Την περασμένη Κυριακή, με άρθρο του στη «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός μίλησε για το «διπλό φιλελεύθερο δίδαγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου», γεγονός διόλου τυχαίο. Στέλνοντας μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινότητα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αυτολεξεί τα λόγια του Βενιζέλου: «Με δύο μόνον λέξεις δύναμαι να σας είπω ότι αναλαμβάνομεν να αναπτύξωμεν όλους τους κλάδους της εθνικής παραγωγής. Θα σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και θα την καταστήσωμεν αγνώριστον».

Θα καταστήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αγνώριστη» τη Νέα Δημοκρατία;

Με την ίδια ακριβώς αναφορά είχε κλείσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την ομιλία του στη ΔΕΘ, στην πρώτη του εμφάνιση εκεί ως Πρωθυπουργού, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται τον λόγο για τον οποίο επέλεξε να αναφερθεί στον Ελευθέριο Βενιζέλο, και όχι στον «εθνάρχη» και ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έτσι, ενώ το Κόμμα της Νέας Δημοκρατία παραδοσιακά μοιράζεται ανάμεσα σε «καραμανλικούς», «αβερωφικούς» και «σαμαρικούς», ο νυν αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός προτίθεται να δώσει ένα στίγμα τέλους εποχής και αλλαγή του προσανατολισμού της παράταξης και κυβέρνησης.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρείται ο ιδρυτής της παράταξης του πολιτικού κέντρου, τον οποίο επικαλούνται μέχρι σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ, αλλά και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ο Αλέξης Τσίπρας. Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κυβερνήσει τη χώρα αίροντας τις όποιες διχόνοιες και διχασμούς επικράτησαν και γιγαντώθηκαν σκοπίμως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του είναι αφενός η ομόνοια και η σύμπνοια του ελληνικού λαού, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος, και ταυτόχρονα να ηγηθεί ενός πολιτικού σχηματισμού που θα μπορεί να εκπροσωπήσει ιδεολογικά και πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, με σαφείς και ασφαλείς αποστάσεις από τα επικίνδυνα και νοσηρά άκρα κάθε πλευράς.

Η «άγνωστη» συγγενική τους σχέση

Πέραν των όποιων ιδεολογικών και πολιτικών δεσμών ανάμεσα στους δύο άνδρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράζεται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και δεσμούς αίματος. Ο πατέρας του, Κωσταντίνος Μητσοτάκης ήταν μικρανεψιός του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο παππούς του, Κωνσταντίνος επίσης, είχε νυμφευθεί την αδελφή του Βενιζέλου, Κατίγκω (Αικατερίνη) και γιος τους ήταν ο Κυριάκος, παππούς του σημερινού Πρωθυπουργού.
Τη σχέση μαρτυρά και μία οικογενειακή φωτογραφία του 1927 στα Χανιά της Κρήτης και είχε αναρτήσει στο Facebook το μικρό αγόρι που βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου ακριβώς μπροστά από τον Βενιζέλο, όταν συμπλήρωνε τα 95 του χρόνια το 2013, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο ασπρόμαυρο στιγμιότυπο ήταν 9 ετών και το σπίτι της φωτογραφίας ανήκε στην οικογένεια του, που είχε συγγενική σχέση με τον μεγάλο πολιτικό. Την περίοδο που τραβήχτηκε η φωτογραφία ο πολιτικός φιλοξενούνταν στο σπίτι των συγγενών του, καθώς στο δικό του γίνονταν επισκευές. Η οικία, η οποία βρίσκεται στη συνοικία Χαλέπα της πόλης των Χανίων είναι ιστορική, γιατί εκεί υπογράφηκε η «Σύμβαση της Χαλέπας» το 1878, μεταξύ της οθωμανικής κυβέρνησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών και εξασφάλιζε την αυτονομία του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo