ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ηχηρό μήνυμα από τον Γάλλο πρέσβη: «Ψευτοσυμφωνία» το μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 27-01-2020 21:33 Τελευταία ενημέρωση: 27-01-2020 21:35
Ηχηρό μήνυμα από τον Γάλλο πρέσβη: «Ψευτοσυμφωνία» το μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης
Ο Γάλλος Πρέσβης αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα

Την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην άμυνα και στη διπλωματία, εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο Γάλλος Πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ επί του ελικοπτεροφόρου “Dixmude”, με αφορμή τον κατάπλου του τελευταίου στον Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχει στη μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 8 Φεβρουαρίου σε ολόκληρο το Αιγαίο. 

Στο πλαίσιο της συνεντεύξεως Τύπου ο Γάλλος Πρέσβης, τόσο στην τοποθέτησή του όσο και απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στην ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα, ενώ χαρακτήρισε ως «ψευτοσυμφωνία» το τουρκο-λυβικό Μνημόνιο Κατανοήσεως.

«Η Γαλλία ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα, ειδικότερα στα αμυντικά θέματα και ακόμα περισσότερο λόγω αυτών που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα υπουργεία Αμύνης και στα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών και προσδοκούμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Γαλλία επιθυμεί πάντοτε να προσφέρει την βοήθεια της στην Ελλάδα και βεβαίως όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικός εταίρος είναι για μας η Ελλάδα» σημείωσε ο Π.Μεζονάβ.

Και πρόσθεσε: «Η Γαλλία βοηθάει την Ελλάδα όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να μπορεί να είναι σε θέση η χώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους και τις διάφορες απειλές οι οποίες ενδεχομένως να υπάρξουν. Ο ρόλος της Γαλλίας στο πλευρό της Ελλάδας είναι γνωστός, είναι ένας παλιός ρόλος και έχω να σας θυμίσω ότι πρόσφατα υπεγράφη μια σημαντική σύμβαση ανάμεσα στις δύο χώρες για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage-2000 και σύντομα θα υπογράψουμε μια παρόμοιου τύπου συμφωνία για ελικόπτερα NH90 και όπως γνωρίζετε οι χώρες μας είναι σε συζητήσεις για την ενδεχόμενη πώληση δυο νέων φρεγατών. Σκοπός μας είναι πάντα να βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά τα δέκα χρόνια αυτών των δυσκολιών που αντιμετώπισε, ώστε να είναι σε θέση να μπορεί να καταστήσει σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Έτσι υπάρχει εντατικοποίηση των επαφών σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της άμυνας».

Αναφορικώς με τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και το θέμα της Λιβύης, ο Γάλλος Πρέσβης τόνισε τα εξής: «Είναι γεγονός πως η Τουρκία επιδεικνύει πρόσφατα ένα μεγάλο ακτιβισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τίθεται θέμα να δούμε τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συμπεριφορά. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σ.σ.: την Τουρκία) η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Μιλάω συγκεκριμένα για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως με την Λιβύη, το οποίο εμείς οι Γάλλοι, δια στόματος του Προέδρου μας Εμμανουέλ Μακρόν, έχουμε δηλώσει ότι είναι άκυρο και δεν ισχύει. Είναι μια σαφής παραβίαση του Δικαίου της Θάλασσας, μια ψευτοσυμφωνία εις βάρος κυπριακών και ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οπότε την θεωρούμε ως μη γενόμενη και πλήρως και απερίφραστα καταδικαστέα». 

Ο ίδιος αναφερόμενος στην παρουσία του γαλλικού ελικοπτεροφόρου “Dixmude”, τύπου “Mistral”, στον Πειραιά, τόνισε ότι η παρουσία αυτή «δείχνει ακριβώς το ενδιαφέρον της Γαλλίας να είναι παρούσα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη αυτή συμβολίζει τη σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων όχι μόνο στο επίπεδο της άμυνας, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο».

Απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα αναφορικώς με τη στάση που θα κρατήσει η Γαλλία σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει και άλλο τις ενέργειες της, ο Γάλλος Πρέσβης τόνισε: «Θα σταθούμε στο πλάι όλων των εθνών που θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά. Δεν θα μιλήσω για μια ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά εμείς θα είμαστε στο πλευρό όλων των συμμάχων, που θεωρούν αυτή την κατάσταση μη αποδεκτή».

Τέλος, ο κυβερνήτης του πλοίου, Πλοίαρχος Νικολά Ροσινιόλ, μιλώντας για την συμμετοχή του “Dixmude” στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος» επισήμανε τα εξής: «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την σχέση μεταξύ του Ναυτικού της Ελλάδος και της Γαλλίας συγκεκριμένα στον τομέα των αμφίβιων επιχειρήσεων και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Είναι μια καινοτομία και είναι στην ουσία το πρώτο λιθαράκι μιας προσπάθειας διαλειτουργικότητας και θέλουμε να βοηθήσουμε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στις περαιτέρω προσπάθειες του».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo