ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

«Απάντηση» στην Άγκυρα η πολυεθνική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 27-01-2020 21:05
«Απάντηση» στην Άγκυρα η πολυεθνική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ
Θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας, αλλά και του Αιγαίου

Ξεκίνησε σήμερα 27 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2020, η προγραμματισμένη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδος-Γαλλίας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «Μέγας Αλέξανδρος 2020», που θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας, αλλά και του Αιγαίου με επίκεντρο τη Σκύρο και τον Άγιο Ευστράτιο. 

«Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσής τους σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, που μετά από σχεδόν ένα χρόνο, προέβη σε ανακοίνωση για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης πολυεθνικής ασκήσεως πριν γίνει και όχι μετά την ολοκλήρωσή της -λες και ήταν κάτι … «απόρρητο» ή «μυστικό»!

Αξίζει να τονιστούν τρία σημεία:

Πρώτον, ότι από το 1993 που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η συγκεκριμένη άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», ήταν καθαρώς διμερής ελληνοαμερικανική. Φέτος για πρώτη φορά η άσκηση γίνεται τριεθνής, με την προσθήκη και της Γαλλίας και μάλιστα με ελικοπτεροφόρο και ισχυρό αποβατικό συγκρότημα πεζοναυτών και ελικοπτέρων, μεταφορικών και επιθετικών, που μεταφέρονται από αυτό, το “Dixmude”, τύπου “Mistral”.

Φέτος, οι ΗΠΑ συμμετέχουν «μόνο» με ένα συγκρότημα μάχης Πεζοναυτών και όχι με πολεμικό πλοίο, καθώς το ειδικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αποβάσεως USS “Bataan” είχε αναπτυχθεί για επιχειρησιακούς λόγους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν, έτοιμο να επέμβει –αν ελάμβανε σχετική διαταγή– στην περιοχή και το οποίο αυτή την περίοδο επαναπλέει στη Μεσόγειο!

Δεύτερον, η διενέργεια της ασκήσεως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στη συγκεκριμένη περιοχή με τους συγκεκριμένους συμμετέχοντες ασφαλώς και δεν είναι τυχαία και οι πάντες στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης κάνουν λόγο για μία έμπρακτη «απάντηση-προειδοποίηση» προς την Άγκυρα για τα όσα παράνομα και προκλητικά αυτή κάνει το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο!

Τρίτο, την ίδια ώρα που όλα αυτά θα γίνονται στο Αιγαίο, την ίδια ώρα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Galle”, με την ομάδα μάχης του που το προστατεύει, στην οποία εδώ και μία εβδομάδα συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», θα κάνουν τις δικές τους ασκήσεις στα νότια της Κρήτης και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, στέλνοντας και εκεί το δικό τους «μήνυμα–απάντηση» στην Άγκυρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo