Τελετή παράδοσης–παραλαβής στο Αρχηγείο Στόλου παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 27-01-2020 16:22
Τελετή παράδοσης–παραλαβής στο Αρχηγείο Στόλου παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
Ο Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης παρέδωσε καθήκοντα στο νέο Αρχηγό Στόλου, Αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη

Με τη μεγαλοπρέπεια αλλά και την ιστορική παράδοση του Ελληνικού Στόλου με την αήττητη ιστορία των περισσότερων από 3.500 ετών παρουσίας του στις θάλασσες όλης της γης, πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος η τελετή παραδόσεως–παραλαβής καθηκόντων Αρχηγού Στόλου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κώστα Φλώρου. 

Προτροπές προς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για συνέχιση των προσπαθειών προς επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητος, της μαχητικής ικανότητος, του μαχητικού πνεύματος και της αποτελεσματικότητος του Στόλου, απηύθυναν τόσο ο παραδίδων Αρχηγός Στόλου και νέος Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, όσο και ο νέος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, διαβάζοντας τις ημερήσιες διαταγές τους στη διάρκεια της τελετής. 

Ο παραδίδων Αρχηγός Στόλου και νυν Α/ΓΕΝ εξήρε την αυταπάρνηση του προσωπικού του Αρχηγείου, παρά το εξαιρετικά μειωμένο προϋπολογισμό που απορρόφησε το ΓΕΝ και ο Στόλος, λόγω της δεκάχρονης κρίσεως, γεγονός που είχε ως αποτελέσματα:

- Τη θέση σε πτητική ικανότητα του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3HN.

- Την ολοκλήρωση του προγράμματος της ναυπηγήσεως των 3 (+1 στη Γερμανία) υποβρυχίων Type-214AIP στα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

- Τη συντήρηση των μεγάλων μονάδων. 

- Τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε μικρότερες μονάδες, όπως ραντάρ κλπ).

Ο Ναύαρχος Πετράκης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη ρήση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη ότι τα πολεμικά πλοία προορίζονται για να κινδυνεύουν, ενώ σχολίασε και το γεγονός ότι το ΠΝ απολαμβάνει το μικρότερο μερίδιο κονδυλίων των ΕΔ και επισήμανε την ανάγκη ανανεώσεως του Στόλου σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, δυνατότητες συντηρήσεως, για να λειτουργήσει σωστά η αποτροπή, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «η Πατρίδα δεν μας χρωστά τίποτα, εμείς χρωστάμε τα πάντα στην πατρίδα», προτρέποντας το προσωπικό του Στόλου να παραδώσει μία πατρίδα όχι μικρότερη, όχι χειρότερη απ' ό,τι τη βρήκε και να λειτουργήσει με την ίδια αποτελεσματικότητα και κάτω από τις διαταγές του διαδόχου του, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα του Στόλου να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αποστολή του ζητηθεί.

Από την πλευρά του ο παραλαμβάνων νέος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, στη σύντομης διάρκειας αλλά μεστής νοημάτων και προτροπών Ημερήσια Διαταγή του, επισήμανε ότι «ο Στόλος υπάρχει για να επιβάλλει τη βούληση του Έθνους, και αναλαμβάνει δράσεις προς εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η πολιτεία».

Ο ίδιος, ενώπιον των ξένων Ναυτικών Ακολούθων, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος, τόνισε χαρακτηριστικώς ότι «η αξιοπρέπεια του Έθνους, τα εθνικά δίκαια και θέσεις, η υπεροχή στη θάλασσα και η μακρόχρονη παράδοση νίκης του Πολεμικού μας Ναυτικού υπερτερούν των όποιων αριθμών».

Κάλεσε, μάλιστα, το προσωπικό του Στόλου, με το οποίο, όπως είπε, «συνεπιχειρήσαμε, συνασκηθήκαμε και συνεκπαιδευθήκαμε» σε περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητος και αποτελεσματικότητος του Στόλου, του μαχητικού πνεύματος με οδηγό το σημαίνον. «Να έχετε στραμμένο το βλέμμα στον ορίζοντα με το κότινο της νίκης. Αναμένω από όλους σας να εκφράζεσθε ελεύθερα» και κατέληξε σημειώνοντας: «Καλούμεθα να επιβάλλουμε με την φήμη μας και όποτε χρειαστεί με τα όπλα μας, τη βούληση του Έθνους. Καλό μας ταξίδι και ο Άγιος Νικόλας στην πλώρη μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo