• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Όταν η ιστορία δεν γίνεται σιωπή... (Βίντεο-αφιέρωμα του L&O)

Μιχάλης Σιάχος 27-01-2020 12:12 Τελευταία ενημέρωση: 28-01-2020 19:23
closevideo
Αντιτορπιλικό «Βέλος»: Όταν η ιστορία δεν γίνεται σιωπή... (Βίντεο-αφιέρωμα του L&O)
Αφιέρωμα του LawandOrder: Το θρυλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού – Το πολεμικό πλοίο-μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα

Όταν εθνική άμυνα και εθνική κυριαρχία πάνε χέρι-χέρι με τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία, όταν η ιστορία δεν «εγκλωβίζεται» με όρους «πεπατημένης» σε μουσεία και αφηγήσεις, αλλά παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη, τότε η γνώση αποκτά ουσιαστικά χαρακτηριστικά, όχι με όρους «παραδοσιακής» -όπως μας έμαθαν διδαχής-, αλλά με όρους βιώματος και εμπειρίας.

Και η επίσκεψη στο αντιτορπιλικό «Βέλος» είναι αυτό ακριβώς. Μια «βουτιά» στη ζωντανή και πολυκύμαντη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Μια δημιουργική παρακίνηση για σκέψη, μελέτη, προβληματισμό, συμπεράσματα.

Η επίσκεψη σε ένα θρυλικό πολεμικό πλοίο που υπηρέτησε επί δεκαετίες και με αξιώσεις το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την ίδια ώρα, με τις ίδιες αξιώσεις υπηρέτησε τη δημοκρατία και την ελευθερία στη σκοτεινή περίοδο της χούντας Παπαδόπουλου, δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας επίσκεψης σε ένα ακόμα μουσείο. Είναι γνώση και μάθημα ζωής που λειτουργεί καταλυτικά σε πολλά επίπεδα.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» παρελήφθη από τις ΗΠΑ στις 15 Ιουλίου 1959 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό ώς το 1991. Το Μάιο του 1973, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Νικόλαο Παππά και στο πλαίσιο του κινήματος του Ναυτικού, εγκατέλειψε ΝΑΤΟϊκή άσκηση και κατέφυγε στο Fiumicino της Ιταλίας, καταγγέλλοντας τη δικτατορία Παπαδόπουλου και στρέφοντας τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας σε όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη.

Το 1994 ανακηρύχτηκε σε Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα. Αρχικά μεταφέρθηκε στον Πόρο και στις 14 Δεκεμβρίου 2000 στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας για εργασίες συντήρησης και μετατροπής σε Πλωτό Ναυτικό Μουσείο. Από τις 26 Ιουνίου 2002 βρίσκεται στο Τροκαντερό Παλαιού Φαλήρου, δίπλα στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Το Σεπτέμβριο του 2019 το «Βέλος» «έδεσε» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες.

Εκεί, στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε το LawandOrder, σ' ένα κυριολεκτικά μοναδικό «ταξίδι» με οδηγό τον αρχιπλοίαρχο-κυβερνήτη του «Βέλους» και του ιστορικού θωρηκτού Αβέρωφ, Σωτήρη Χαραλαμπόπουλο. Ένα «ταξίδι» στην Ελλάδα του Αιγαίου, στην Ελλάδα του γαλάζιου και της ελευθερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo