Κουκάκι: Γιατί οι Αστυνομικοί επιμένουν να μετατραπεί το πλημμέλημα σε κακούργημα - Τι λέει στο L&O η δικηγόρος τους Εβ. Βαρελά

Γεωργία Παλαμίδα 23-01-2020 15:24 Τελευταία ενημέρωση: 23-01-2020 15:46
Κουκάκι: Γιατί οι Αστυνομικοί επιμένουν να μετατραπεί το πλημμέλημα σε κακούργημα - Τι λέει στο L&O η δικηγόρος τους Εβ. Βαρελά
Επιμένουν οι Ειδικοί Φρουροί στη μεταβολή του κατηγορητηρίου

Επιμένουν οι Ειδικοί Φρουροί στη μετατροπή του κατηγορητηρίου για τους συλληφθέντες της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι και την επίθεση σε αστυνομικούς, υπόθεση για την οποία το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ανέβαλε επ' αόριστον την εκδίκασή της, λόγω ασθενείας ενός κατηγορούμενου και κωλύματος δικηγόρου άλλου κατηγορουμένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η υπόθεση αναβλήθηκε παρά την αντίθεση πρόταση του εισαγγελέα της έδρας ενώ το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής ξεκαθαρίζει, πως οι εξουσιοδοτημένοι δικηγόροι του θα θέσουν το θέμα της μεταβολής του κατηγορητηρίου σε κακουργηματικές πράξεις.

Εβίτα Βαρελά: Τέτοια περιστατικά προκαλούν αίσθημα μη εφαρμογής του νόμου

Μία σημαντική διάσταση του θέματος δίνει, μιλώντας στο Law & Order η Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος των Ειδικών Φρουρών καθώς όπως εξηγεί τέτοια περιστατικά προκαλούν φόβο στους πολίτες και αίσθημα μη εφαρμογής του νόμου.

«Εμείς εμμένουμε στην αρχική θέση για την μεταβολή του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα καθώς οι ρίψεις πυροσβεστήρων, τσιμεντόλιθων και εύφλεκτων υλικών στα κεφάλια και στα σώματα των Αστυνομικών καθιστούν την κατηγορία κακούργημα και όχι πλημμέλημα», σημείωσε η κ. Βαρελά και πρόσθεσε: «Επιπλέον τέτοιου είδους περιστατικά έχουν προκαλέσει τον φόβο, την ανησυχία και ένα αίσθημα μη εφαρμογής του νόμου και μη ύπαρξης ενός κράτους δικαίου διότι οι πολίτες διαπιστώνουν μια συνεχή ατιμωρησία και ανησυχία».

Χρειάζεται αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι θέση για το θέμα πήραν λίγες μέρες μετά το περιστατικό και ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έχουν κάνει λόγο για δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών.

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha στις 16 Ιανουαρίου και σε ερώτηση εάν χρειάζεται αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, απάντησε πως «δεν χρειάζονται αλλαγές, υπάρχει ανθρωποκτόνος πρόθεση όταν πετάς τσιμεντόλιθο. Κρινόμαστε για την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα στην πράξη».

«Όλοι οι Έλληνες είδαν, άκουσαν και συμπεραίνουν: οι παράνομες καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων είναι γεγονός. Το ίδιο και οι δολοφονικές επιθέσεις με χυδαία συνθήματα εναντίον των αστυνομικών. Γεγονός είναι επίσης ότι οι συλληφθέντες-καταληψίες άσκησαν βία κατά των εκπροσώπων της δημοκρατικής πολιτείας που κλήθηκαν να υπερασπιστούν το κράτος Δικαίου», είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 12 Ιανουαρίου μία μέρα μετά το περιστατικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo