19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Σακελλαροπούλου: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου


    Αντιπροσωπεία της Βουλής, υπό τον κ. Κων. Τασούλα, μετέβη στην κυρία Αικ. Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
    Ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, επιδίδοντας της και τον σχετικό φάκελο.
    Στην αντιπροσωπεία της Βουλής που επισκέφθηκε το ΣτΕ συμμετείχαν , εκτός από τον κ. Τασούλα και οι αντιπρόεδροι Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Βίτσας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Αποστόλης Αβδελάς και Σοφία Σακοράφα, καθώς και ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Μυλωνάκης.
    Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για τη κυρία Σακελλαροπούλου έτυχε ευρύτατης αποδοχής με 261 ψήφους και επικύρωσε «την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της».
    Στη συνέχεια, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προέρχονταν από τους κόλπους του ΣτΕ. Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε αναφορές του κ. Στασινόπουλου για τον ρόλο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επισημαίνοντας ότι δημιούργησε «μια νέα εποχή στο δημόσιο βίο της χώρας».
    Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως η κυρία Σακελλαροπούλου διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται «για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους». Ακόμη χαρακτήρισε τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, « πανάξια δικαστική λειτουργό» και όπως είπε, «στο πρόσωπό της τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα».
    Στη συνέχεια τόνισε ότι η κυρία Σακελλαροπούλου «από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δυο αιώνων από την ελληνική επανάσταση. Κλείνοντας την ομιλία του είπε: «επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.
    Από τη πλευρά της εμφανώς συγκινημένη η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια. Επισήμανε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού» τόνισε η νέα ΠτΔ και για να συνεχίζει να είναι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
    Η κυρία Σακελλαροπούλου έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. «Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» είπε η κυρία Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μια κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», είπε.
    Η κ. Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.
    Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.
    Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κ, Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
    Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρύφων Αλεξιάδης και Νίκος Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας.
    Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.
    Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.
    Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου συνιστά μια υπέρβαση και θα ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους. Κυρίως όμως, εκεί όπου εστιάζουν είναι πως, λόγω της υπερβατικότητας, «είναι μια επιλογή από το μέλλον που συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα».
    Μητσοτάκης: Η εκλογή Σακελλαροπούλου άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον
    Το αποτέλεσμα της εκλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει πως οι Έλληνες στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.
    «Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή», σημείωσε.
    Η εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
    Η επικοινωνία με τον Παυλόπουλο
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα διάδοχό του Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
    Ο κ. Παυλόπουλος της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
    Υπενθυμίζεται, πως η εκλεγμένη πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στις 13 Μαρτίου με την ορκωμοσία της στη Βουλή.
    Διαβάστε επίσης: Αικ. Σακελαροπούλου: Εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ