Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: 16 μήνες μετά η Δικαιοσύνη ορίζει την ημερομηνία έναρξης της δίκης

Κατερίνα Μάνθου 21-01-2020 07:15 Τελευταία ενημέρωση: 21-01-2020 07:19
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: 16 μήνες μετά η Δικαιοσύνη ορίζει την ημερομηνία έναρξης της δίκης
Τι ζητούσε η οικογένεια

Ακριβώς 16 μήνες μετά την επίθεση σε βάρος του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου με αποτέλεσμα τον θάνατό του, η Δικαιοσύνη ορίζει τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία έναρξης της δίκης για τους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της δίκης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, ξεκίνησε από το στιγμή που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή το βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, το οποίο δείχνει το εδώλιο στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης. Τους παραπέμπει σε δίκη για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι για την βαρύτερη μορφή της ανθρωποκτονίας, όπως ζητούσε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. Πρόκειται σαφώς για μια πιο ήπια κατηγορία σε σχέση με αυτή της ανθρωποκτονίας που επισύρει και πιο ήπιες ποινές για όσους την αντιμετωπίζουν. Αντίστοιχη πρόταση - απόδοση του αδικήματος της θανατηφόρας σωματικής βλάβης στους έξι κατηγορούμενους - είχε κάνει προς το δικαστικό συμβούλιο ο αρμόδιος εισαγγελέας. Τώρα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, με το βούλευμα που εξέδωσαν υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και παραπέμπουν σε δίκη τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος, έναν επιχειρηματία -μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο.

Τι ζητούσε η οικογένεια

Κάνοντας λόγο για δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου και μάλιστα «σε δημόσια θέα», η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με ανακοίνωσή της την επίσπευση των διαδικασιών ώστε «να προσδιοριστεί η δίκη των κατηγορουμένων».

Η οικογένεια έκανε αναφορά στον τρόπο που οι αστυνομικές αρχές χειρίστηκαν τη δικογραφία αλλά και για αμετανόητη σκληρότητα που επέδειξαν οι δράστες, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση που «προκάλεσε αγανάκτηση σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας».  «Η απόδοση δικαιοσύνης αποκτά ουσιαστική σημασία όταν γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα από την τέλεση της αξιόποινης πράξης, ώστε να μην εμπεδώνονται μηνύματα ατιμωρησίας και να λειτουργεί αποτρεπτικά για βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές» υπογράμμιζε η οικογένεια η οποία μάλιστα είχε καταθέσει και αίτημα στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας τον προσδιορισμό της δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ουδείς από τους εμπλεκόμενους είχε προφυλακιστεί, ενώ ο 74χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου στην οδό Γλάδστωνος μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα.

Διαβάστε επίσης:

Ζακ Κωστόπουλος: Σε δίκη πάνε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και άλλοι 5 - Κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo