ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ξεκινούν οι δίκες για τους συλληφθέντες στο Κουκάκι: Παράσταση πολιτικής αγωγής από αστυνομικούς που τραυματίστηκαν

Κατερίνα Μάνθου 20-01-2020 07:19
Ξεκινούν οι δίκες για τους συλληφθέντες στο Κουκάκι: Παράσταση πολιτικής αγωγής από αστυνομικούς που τραυματίστηκαν
Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα διεξαχθούν  στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου (κατόπιν αναβολής) τρεις δίκες με συνολικά 20 κατηγορούμενους

Εβδομάδα δικών με «φόντο» τα όσα διαδραματίστηκαν στο Κουκάκι, κατά την τελευταία διπλή επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων, θα είναι αυτή που ξεκινάει από σήμερα. Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα διεξαχθούν  στις 22, 23 και 24 Ιανουαρίου (κατόπιν αναβολής) τρεις δίκες με συνολικά 20 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο, αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν σχηματιστεί δυο δικογραφίες. Στην πρώτη οι κατηγορούμενοι βαρύνονται κατά περίπτωση, με τα πλημμελήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απείθειας και βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων. Οι κατηγορούμενοι που περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία αντιμετωπίζουν τα πλημμελήματα της βαριάς σωματικής βλάβης, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθεια. Μάλιστα, σε μια από τις δικογραφίες, αστυνομικοί δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής και έχουν επιφυλαχθεί να προσκομίσουν στο δικαστήριο ιατροδικαστικές εκθέσεις που θα αποδεικνύουν τραυματισμό τους από τους καταληψίες.

Οι δίκες αναμένεται να διεξαχθούν σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, δεδομένου ότι οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες, δηλαδή αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, προκάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα την σφοδρή αντίδραση εκπροσώπων των αστυνομικών, μετά και τη δημοσιοποίηση οπτικακουστικού υλικού που έδειχνε τους καταληψίες να πετούν στους αστυνομικούς ακόμη και τσιμεντόλιθο και άλλα αντικείμενα.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής με αίτηση που είχε καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα, ζήτησε οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συλληφθέντες από την εισαγγελία να μετατραπούν από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που άσκησαν τη δίωξη. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών κάνουν λόγο για άμεσο δόλο και ανθρωποκτόνο πρόθεση των καταληψιών, αναφέροντας πως «αποδεικνύεται από τις ληφθείσες φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι ευρισκόμενοι στο ισόγειο αστυνομικοί δέχονταν από τους από τους επάνω ορόφους του κτιρίου ξύλα, πέτρες, τσιμεντόλιθους και ό,τι άλλο αντικείμενο υπήρχε πρόσφορο στα χέρια των καταληψιών, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό έξι αστυνομικών». Τονίζουν δε πως «οι ενέργειες αυτές των καταλήψεων αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν, ήταν απολύτως συντονισμένες, προσχεδιασμένες και είχαν ως σκοπό να προκαλέσουν είτε το θάνατο είτε τη βαριά σωματική βλάβη των αστυνομικών».

Από την πλευρά της, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο προϊστάμενος της Ευ. Ιωαννίδης, αναφέρει ότι άσκησε τις πλημμεληματικές διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό που της είχε προσκομίσει η ΕΛ.ΑΣ.

Να σημειωθεί τέλος, πως η αίτηση της Ένωσης Αστυνομικών διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον  κ. Ιωαννίδη προκειμένου να την αξιολογήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo