Ποιος είναι ο Προστάτης – Άγιος των…Λεγεωνάριων;

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 19-01-2020 17:33
Ποιος είναι ο Προστάτης – Άγιος των…Λεγεωνάριων;
Τι αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Άμυνας

Στις 17 Ιανουαρίου, γιορτάζει ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας, τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Καθολική Εκκλησία, ο οποίος είναι ο Προστάτης Άγιος της γαλλικής …Λεγεώνας των Ξένων και των απανταχού Λεγεωνάριων!

Την παράξενη αυτή διασύνδεση ήλθε να μας υπενθυμίσει το ίδιο το Υπουργείο Αμύνης της Γαλλίας με την έκδοση και δημοσιοποίηση στην επίσημη ιστοσελίδα του της συγκεκριμένης αφίσας, ανήμερα του εορτασμού, αλλά λόγω των  …έκτακτων κρίσεων σας το παρουσιάζουμε σήμερα!

Ενδιαφέρον όμως έχει και το πως και πότε επελέγη ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας να είναι ο Προστάτης - Άγιος της Λεγεώνος και των Λεγεωναρίων.

Ο Άγιος Αντώνιος γεννήθηκε και έζησε στην Άνω Αίγυπτο τον 3 ο μ.Χ. αιώνα και άγιασε γιατί από νεαρά ηλικία αποσύρθηκε στην έρημο και με υπομονή, στωικότητα και ανδρεία στην αντιμετώπιση όλων των κακουχιών που αντιμετώπισε μελετώντας και ερμηνεύοντας το Ευαγγέλιο.

Η Λεγεώνα των Ξένων ιδρύθηκε το 1831 για να πολεμήσει υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της Γαλλίας κατά βάση στην Αφρική. Και εκεί δραστηριοποιείτο.

Μέχρι το 1854-55, οπότε και για πρώτη φορά αποφασίστηκε να φύγει μία μονάδα της από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που επιχειρούσε ως τότε και να μεταφερθεί σε ένα ευρωπαϊκό πολεμικό μέτωπο, στην Κριμαία της Τσαρικής Ρωσίας, για να συμμετάσχει στον Ρωσοτουρκικό (Κριμαϊκό) πόλεμο και στην φοβερή πολιορκία της Σεβαστουπόλεως.

Η επιδημία χολέρας που έπληξε την περιοχή, με τις τεράστιες απώλειες που προκάλεσε, δοκίμασε τους στρατούς όλων των συμμετεχόντων, και δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση για τους Λεγεωνάριους.

Οι τελευταίοι όμως αντιμετώπισαν τη δοκιμασία αυτή με φοβερή καρτερικότητα και στωικότητα, χωρίς να χάσουν την αποφασιστικότητά τους και το μαχητικό τους πνεύμα. Λόγω των απωλειών αυτών η Λεγεώνα υποχρεώθηκε να κάνει μία αναδιάρθρωση «επί του πεδίου» και έτσι τότε υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά, το πράσινο και το κόκκινο ως τα επίσημα χρώματα της Λεγεώνος, που διατηρούνται ως τις μέρες μας, και έγινε και η «υιοθέτηση» του Αγίου της Ερήμου, του Αγίου Αντωνίου, όπως αυτοί που ζούσαν και πολεμούσαν στην έρημο, ως του Προστάτη- Αγίου όλων των Λεγεωναρίων, αφού πίστευαν ότι τις ψυχικές αντοχές που επέδειξε ο Άγιος, είναι τα ίδια με αυτά που διαθέτουν οι Λεγεωνάριοι!

Και έκτοτε αυτή η επέτειος της 17 ης Ιανουαρίου, ημέρα της ονομαστικής εορτής του Αγίου Αντωνίου, τιμάται από την Λεγεώνα των Ξένων σε όποιο σημείο του κόσμου βρίσκονται Λεγεωνάριοι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo