Οι 4+1 κρίσιμες υποθέσεις στο ΣτΕ μετά την αποχώρηση Σακελλαροπούλου

Κατερίνα Μάνθου 19-01-2020 08:12 Τελευταία ενημέρωση: 19-01-2020 08:13
Οι 4+1 κρίσιμες υποθέσεις στο ΣτΕ μετά την αποχώρηση Σακελλαροπούλου
Κρίσιμες υποθέσεις, με κάποιες μάλιστα εξ' αυτών να έχουν και έντονο πολιτικό αντίκτυπο εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας
Κρίσιμες υποθέσεις, με κάποιες μάλιστα εξ' αυτών να έχουν και έντονο πολιτικό αντίκτυπο εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την δήλωση αποχής που υπέβαλλε από την άσκηση των προεδρικών της καθηκόντων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

1. Εν αναμονή της απόφασης για συντάξεις και επιδόματα

Η πλέον σημαντική υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ αφορά στο ζήτημα της συνταγματικότητας η μη στις περικοπές συντάξεων δώρων και επιδομάτων που έγιναν, σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία. Η συγκεκριμένη υπόθεση συζητήθηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του ΣτΕ με τις διαδικασίες της πολιτικής δίκης, όπως είχε αιτηθεί ο ΕΦΚΑ. Από την απόφαση που θα εκδώσει η Ολομέλεια ΣτΕ η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα καθοριστεί και η έκβαση αντιστοίχων υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια.

2. Ο Βίννικ και η έκδοσή του στη Γαλλία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ για το ζήτημα της έκδοσης ή μη του Αλεξάντερ Βίννικ στη Γαλλία, στη συνέχεια στις ΗΠΑ και μετά στην Ρωσία. Την απόφαση για την έκδοση του Βίννικ πρώτα στη Γαλλία έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας. Ωστόσο, το όλο ζήτημα φαίνεται να έχει και διπλωματικές διαστάσεις, δεδομένου ότι η έκδοση του 40χρεονου Ρώσου, του αποκαλούμενου «Mr Bitcoin» πρώτα στη Γαλλία και όχι στη Ρωσία έχει προκαλέσει πρόσφατα αντιδράσεις από την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα. Να σημειωθεί πως οι γαλλικές αρχές αποδίδουν στον Αλεξάντερ Βίννικ ότι «ξέπλυνε» περίπου 130 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e. Τα χρήματα αυτά, κατά τις γαλλικές αρχές, προέρχονται από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τις οποίες ζητήθηκαν λύτρα σε bitcoins.

3. Βασιλική Θάνου κατά της απομάκρυνσης της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στις 7 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρόκειται να συζητηθεί η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, καθώς και τρία ακόμη τέως στελέχη της εν λόγω επιτροπής. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της έκπτωσης τους από τα αξιώματα που κατείχαν, υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του επίμαχου ασυμβιβάστου με το νόμο 4623/2019, παραβιάζει σειρά διατάξεων της κοινοτικής και της ελληνικής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Θάνου και ένα ακόμη πρώην μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν ζητήσει από το ΣτΕ με άλλη προσφυγή τους να ακυρώσει και τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ορίστηκαν τα νέα μέλη της Επιτροπής.

4. Στο ΣτΕ για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ακόμη, στο ΣτΕ εκκρεμεί η προσφυγή που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο σύμβουλος Επικρατείας Νίκος Μακρής, ζητώντας την ακύρωση του διορισμού της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μακρής είχε επιλεγεί για αντιπρόεδρος του ΣτΕ επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά μετά τις εκλογές ουδέποτε τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση. Σε περίπτωση που η προσφυγή του γίνει δεκτή από το ΣτΕ, τότε θα δημιουργηθεί μείζον νομικό ζήτημα για όλα τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στην κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης αμέσως μετά της εκλογές - με απόφαση δηλαδή του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης της ΝΔ.

5. Στο ΣτΕ κατά της Μενδώνη

Τέλος, στο ΣτΕ έχει προσφύγει ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, με την οποία παύθηκε από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Ιωάννης Αναστασάκης. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή του στο ΣτΕ ο κ. Αναστασάκης υποστηρίζει ότι η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού με την οποία παύθηκε πρόωρα από τα καθήκοντα του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι παράνομη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo