Σε νέα δίκη κατηγορούμενος που οδηγούσε μεθυσμένος όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και τραυμάτισε πεζή γυναίκα

Κατερίνα Μάνθου 18-01-2020 08:14 Τελευταία ενημέρωση: 18-01-2020 08:44
Σε νέα δίκη κατηγορούμενος που οδηγούσε μεθυσμένος όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και τραυμάτισε πεζή γυναίκα
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να δικαστεί εκ νέου από το ίδιο δικαστήριο στο οποίο θα μετέχουν όμως άλλοι δικαστές
Σε νέα δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, οδηγείται κατηγορούμενος ο οποίος τραυμάτισε με όχημα της ΕΛ.ΑΣ. πεζή γυναίκα. Μάλιστα, ο εν λόγω κατηγορούμενος είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, σύμφωνα με την απόφαση του Ε' Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου το οποίο και αποφάσισε νέα δίκη για εκείνον. Αξίζει να σημειωθεί πως για τις πράξεις του αυτές ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος σε δεύτερο βαθμό για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

Ο ίδιος, όμως, ζήτησε την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης που εξέδωσε σε βάρος του το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και η σχετική αίτησή του έγινε δεκτή από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο. Οι αρεοπαγίτες οδηγήθηκαν στην αναίρεση της εφετειακής απόφασης, κρίνοντας ότι η απόφαση που εξέδωσε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν είχε την απαιτούμενη από το νόμο ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Και αυτό διότι, οι δικαστές που εξέδωσαν την εν λόγω απόφαση δεν αναφέρουν στο σκεπτικό της, «με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις ή λογικά κενά τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, τα οποία συγκροτούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του άνω εγκλήματος της απλής σωματικής βλάβης».

Με το σκεπτικό αυτό, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να δικαστεί εκ νέου από το ίδιο δικαστήριο στο οποίο θα μετέχουν όμως άλλοι δικαστές, διαφορετικοί από εκείνους που τη δίκασαν την πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Εφετείου, ο κατηγορούμενος, το απόγευμα της 20ης Ιανουαρίου του 2016 οδηγώντας όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας και ενώ είχε καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ, έπεσε πάνω σε μια γυναίκα που εκείνη την ώρα βρίσκονταν δίπλα στο δικό της όχημα και ετοιμάζονταν να ανοίξει την πόρτα του. Η άτυχη γυναίκα υπέστη πολλαπλά τραύματα στη κοιλιά της, στην ράχη και στην πύελο.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο κατηγορούμενος ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας της «απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο» σε «εντελώς ελαφρά σωματική βλάβη από αμέλεια» πλην όμως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από την έδρα.

Ωστόσο, όπως έκρινε ο 'Αρειος Πάγος στην απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου «δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια το είδος και οι συνέπειες της προκληθείσας στην παθούσα σωματικής βλάβης έτσι ώστε να είναι ευχερής ο αναιρετικός έλεγχος για το είδος αυτής, ήτοι αν πρόκειται για απλή ή εντελώς ελαφρά σωματική βλάβη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo