Σημαντική επίσκεψη του Ν. Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 16-01-2020 21:47
Σημαντική επίσκεψη του Ν. Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ
«Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης συνεργασιών, συνεργειών, ακόμα και σχημάτων συμπαραγωγής, ανάμεσα σε ελληνικά και ισραηλινά στοιχεία της Αμυντικής Βιομηχανίας»

Οι τρόποι εμβαθύνσεως και ενισχύσεως της υφιστάμενης ήδη εξαιρετικής στρατηγικής σχέσεως Ελλάδος και Ισραήλ, ιδιαιτέρως στον αμυντικό τομέα, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης επισήμου επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες.

Πρόκειται για μια επίσκεψη με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες «προεκτάσεις» τόσο στα ζητήματα των Μη Επανδρωμένων Αερο-οχημάτων (UAV) “Heron-1” όσο και σε ζητήματα ισραηλινών συνεργασιών και επενδύσεων Ισραηλινών κεφαλαίων στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όπως είχε γράψει το LawandOrder από την Τετάρτη.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον νέο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), Αντιπτέραρχο Θεόδωρο Λάγιο, είχε σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του Naftali Bennett για μια σειρά ζητημάτων, υπό το πρίσμα των ισχυρών δεσμών που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η ευρεία συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον αμυντικό τομέα. 

Επίσης, επιβεβαιώθηκε η βούληση αμφοτέρων των χωρών για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα. Ακόμα συζητήθηκαν θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό - τεχνικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ισραηλινής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών (SIBAT) και της Διευθύνσεως Αναπτύξεως Οπλικών Συστημάτων (MAFAT).

Μετά την συνάντηση των δύο υπουργών, ο ΥΕΘΑ, αφού αναφέρθηκε στη στενή στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών και τους τρόπους να προχωρήσει και να ενισχυθεί αυτή έτι περαιτέρω, σημείωσε τα εξής:

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με στελέχη της πολύ ισχυρής Αμυντικής Βιομηχανίας αυτής της χώρας και να συζητήσουμε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της ισραηλινής και της ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτή την ενδιαφέρουσα ασφαλώς γεωπολιτική συγκυρία.

Είναι πραγματικά τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης συνεργασιών, συνεργειών, ακόμα και σχημάτων συμπαραγωγής, ανάμεσα σε ελληνικά και ισραηλινά στοιχεία της Αμυντικής Βιομηχανίας.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όπου μου έγινε μία ενημέρωση σχετικά με το Μη Επανδρωμένο Όχημα τύπου «Heron», το οποίο προμηθεύονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να ενταχθεί πλέον ενεργά στις υπηρεσιακές τους δομές και είχα την ευκαιρία να δω από κοντά την εξαιρετικά προηγμένη και αναπτυγμένη Ισραηλινή Βιομηχανία σε επίπεδο ανάπτυξης Μη Επανδρωμένων Οχημάτων, κάτι που όπως καταλαβαίνετε ενδιαφέρει και εμάς και θέτουμε και ως δικό μας στρατηγικό στόχο στην εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo