Με 78(!) παραβιάσεις συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 16-01-2020 20:24
Με 78(!) παραβιάσεις συνεχίστηκαν και σήμερα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Τρεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και 8 εικονικές αερομαχίες

Την ίδια ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος και ο υπουργός του επί των Εξωτερικών έκαναν τις νέες προκλητικές δηλώσεις, που προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο Αιγαίο συνεχίζονταν εμπράκτως οι προκλήσεις με 78 παραβιάσεις, 8 εμπλοκές και 3 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Σήμερα, 7 σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών F-16, από τα οποία 5 «ζευγάρια», μία «τριάδα» και μία «τετράδα», καθώς και άλλο 1 μεμονωμένο αεροσκάφος F-16 και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων, συνολικώς 20 αεροσκάφη, από τα οποία τα 12 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 78 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, από τις οποίες οι 44 από τα μαχητικά, στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. 

Τρεις εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από τα νησιά Κίναρο, Οινούσσες και  Παναγιά.

Ακόμα σημειώθηκε 8 «εικονικές αερομαχίες» (εμπλοκές) με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν σε κάθε περίπτωση να τα αναχαιτίσουν όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo