Αλβανία: Καθαιρέθηκαν δύο διευθυντές φυλακών και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοί για την υπόθεση Dajti

Ειρήνη Γεωργίου 16-01-2020 10:59
Αλβανία: Καθαιρέθηκαν δύο διευθυντές φυλακών και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοί για την υπόθεση Dajti
Κατάδικος για φόνο τεσσάρων αστυνομικών εκτίει ποινή μόνο 25 ετών και παίρνει «αναρρωτικές» άδειες

O διευθυντής της φυλακής του Peqin, Emin Shpata, και ο διευθυντής της Αστυνομίας των Φυλακών, Bardyl Kacorri, καθώς και δύο ακόμη σωφρονιστικοί υπάλληλοι καθαιρέθηκαν καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα. Οι εμπλεκόμενοι έδωσαν άδεια στον βαρυποινίτη, άλλοτε ισοβίτη Dritan Dajiti, για «ιατρικούς λόγους» στα Τίρανα.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι ιατρικό και διοικητικό προσωπικό της φυλακής του Peqin δεν αξιολόγησαν τον ιατρικό και επιχειρησιακό ρίσκο, ούτε εξέτασαν τη δυνατότητα ιατρικής επίσκεψης σε κοντινό δημόσιο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, δεν διεξήχθη προηγουμένως έρευνα αξιολόγησης του ρίσκου, ούτε ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα μεταγωγής του καταδίκου εκτός σωφρονιστικού ιδρύματος, θέτοντας τη δημόσια τάξη και ασφάλεια δυνητικά εν κινδύνω.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης, η μεταγωγή καταδίκου υψηλού κινδύνου από τις φυλακές του Peqin στο κέντρο των Τιράνων συνιστά νομική παράβαση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Ο Dritan Dajii εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών, μετά την μετατροπή της ποινής του για 4 φορές ισόβια σε 25 έτη. Ο Dajti είχε σκοτώσει 4 αστυνομικούς το 2009 στο Δυρράχιο, όταν τον εντόπισαν ενώ ήταν καταζητούμενος.

Ενώ αρχικά ο Dajti το 2014 είχε καταδικαστεί 4 φορές ισόβια για τις τέσσερις δολοφονίες, κατάφερε το 2019 να μειώσει στο Εφετείο την ποινή του σε 25 έτη, γεγονός που προκάλεσε δημόσια κατακραυγή. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και πρεσβείες της Ε.Ε. είχαν καταδικάσει την απόφαση.

Η δίκη του Dajti είχε διαρκέσει 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο κατηγορούμενος δεν φοβόταν να απειλεί τις ζωές των δικαστών και εισαγγελέων σε απευθείας μετάδοση στην
τηλεόραση.

Η κυβέρνηση κινήθηκε εναντίον των τριών δικαστών που μείωσαν την ποινή του Dajti από 4 φορές ισόβια σε 25 έτη, αλλά πριν από λίγες ημέρες, στις 6 Ιανουαρίου, η νεοσυσταθείσα Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ζήτησε να σταματήσει η έρευνα κατά των εν λόγω δικαστών. Παρά ταύτα η δικαστής Milliana Muca δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για τρεις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo