Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Η επόμενη ημέρα στο ΣτΕ - Ποιος θα την αντικαταστήσει

Κατερίνα Μάνθου 16-01-2020 10:15 Τελευταία ενημέρωση: 16-01-2020 10:40
Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Η επόμενη ημέρα στο ΣτΕ - Ποιος θα την αντικαταστήσει
Τι σημαίνει όμως για το ΣτΕ η αποχή της προέδρου του

Νέα σελίδα ανοίγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τη δήλωση αποχής της μέχρι σήμερα προέδρου του Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την άσκηση των καθηκόντων της, λόγω του ότι, χθες, προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της από τον πρωθυπουργό, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων».

Τι σημαίνει όμως για το ΣτΕ η αποχή της προέδρου του από την άσκηση των καθηκόντων της, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις των περικοπών συντάξεων, δώρων και επιδομάτων;

«Τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά στη λειτουργία του δικαστηρίου» ανέφεραν μιλώντας στο «lawandorder» έμπειροι νομικοί, εξηγώντας ότι οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Και αυτό γιατί, σε όλες τις σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ και στις οποίες μέχρι σήμερα προήδρευε η κ. Σακελλαροπούλου θα προεδρεύει στο εξής, όπως προβλέπεται, ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος της κάθε σύνθεσης. Δηλαδή, θα ηγείτο της κάθε σύνθεσης της Ολομέλειας δικαστής που ήδη γνωρίζει τις υποθέσεις, καθώς συμμετείχε από πριν στην εκδίκαση αυτών.

Ποιος θα αντικαταστήσει την κ. Σακκελαροπούλου

Η πρόταση, όμως, του πρωθυπουργού για την κ. Σακελλαροπούλου σημαίνει όμως ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα μείνει «ακέφαλο» αφού εκείνη θα απέχει των καθηκόντων της; «Όχι» απαντούν αρμόδιες πηγές στο «lawandorder», σημειώνοντας ότι το τα προεδρικά καθήκοντα της κ. Σακελλαροπούλου θα αναλάβει στο εξής ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ κ. Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, λόγω συνταξιοδότησης, τον ερχόμενο Ιούνιο. Η οριστική τοποθέτηση, βέβαια, του κ. Ράντου στο «τιμόνι» του ΣτΕ θα πρέπει να γίνει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και κατόπιν πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που θεωρείται σφόδρα πιθανό, δεδομένων των επιστημονικών προσόντων αλλά και της θέσης που έχει ο κ. Ράντος στην επετηρίδα.

Το αμέσως χρονικό διάστημα το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για σημαντικές υποθέσεις, που έχουν έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική σημασία. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πέραν της απόφασης που αναμένεται να εκδώσει για το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μην των περικοπών σε συντάξεις, δώρα και επιδόματα, που έγιναν σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, θα πρέπει να αποφανθεί για το ζήτημα της απομάκρυνσης της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το αν θα πρέπει ή όχι να εκδοθεί στη Γαλλία ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίννικ όπως αποφάσισε ο υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και για το εάν νόμιμα παύθηκε των καθηκόντων του με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ιωάννης Αναστασάκης.

Διαβάστε επίσης: 

Σακελλαροπούλου για ΠτΔ: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία – Ποια είναι η διαδικασία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo