Η εξουδετέρωση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Σάμο σε εικόνες

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 15-01-2020 20:46 Τελευταία ενημέρωση: 15-01-2020 20:46
Η εξουδετέρωση βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Σάμο σε εικόνες
Από το έμπειρο προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αναφορικώς με την επιχείρηση εξουδετερώσεως μιας γερμανικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το έμπειρο προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς στη Σάμο στις 14 Ιανουαρίου. 

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, κατά την διάρκεια εργασιών εκσκαφής στην αυλή οικίας ιδιώτη, βρέθηκε άγνωστο βλήμα, στο Βαθύ Σάμου, το οποίο αναγνωρίσθηκε από πυροτεχνουργό της 79 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (79 ΑΔΤΕ) «Μυκάλη» ως γερμανική βόμβα αεροπορίας (της Luftwaffe) του B΄ ΠΠ, «τύπου “SD50 Fragmedation”, συνολικού βάρους 55 κιλών, με πλήρωμα εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ 16,4 κιλών», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

Χθες, Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε αναγνώριση-εξουδετέρωση-περισυλλογή και εν συνεχεία καταστροφή της ανωτέρω
βόμβας στο Πεδίο Βολής «Στεφανάς» με ελεγχόμενη έκρηξη, από το
εξειδικευμένο προσωπικό εξουδετερώσεως Εκρηκτικών Μηχανημάτων/ Μηχανισμών-Πυρομαχικών (ΕΟD) του ΤΕΝΞ.

Στη διάρκεια της επιχειρήσεως εκκενώθηκε, για λόγους ασφαλείας, η κατοικημένη περιοχή όπου βρέθηκε η γερμανική βόμβα, σε ακτίνα 150 μέτρων. 

Η όλη επιχείρηση εκτελέστηκε με την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (79 ΑΔΤΕ, ΤΕΝΞ, ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, ΕΚΑΒ, Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και Δήμος Ανατολικής Σάμου), ενώ τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Από ιστορικής πλευράς σημειώνεται ότι η μάχη για την κατάληψη της Σάμου στον Β’ ΠΠ πραγματοποιήθηκε μετά τη συνθηκολόγηση της Φασιστικής Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 και την προσπάθεια των Βρετανών να προλάβουν την κατάληψη των ιταλοκρατούμενων ως τότε Δωδεκανήσων και Σάμου από τους Γερμανούς. 

Σε αυτό το πλαίσιο, και μετά την Μάχη της Λέρου, ακολούθησε αυτή για την κατάληψη της Σάμου, όπου πραγματοποίησαν πολεμικό άλμα με αλεξίπτωτο οι κομάντος του ηρωικού «Ιερού Λόχου» του Συνταγματάρχη Τσιγάντε, ο οποίος έπεσε πρώτος στην ορεινή (βραχώδη) επικίνδυνη ζώνη ρίψεως χωρίς προηγουμένως να έχει… εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής! 

Στη διάρκεια της Μάχης της Σάμου οι Γερμανοί άρχισαν να βομβαρδίζουν το νησί με αεροσκάφη καθέτου εφορμήσεως Ju-87 Stuka της 1ης Μοίρας της 3ης Πτέρυγος Βομβαρδισμού, που επιχειρούσαν από το αεροδρόμιο των Μεγάρων, αναγκάζοντας την ιταλική φρουρά, δυνάμεως 2.500 ανδρών, να παραδοθεί στις 22 Νοεμβρίου. 

Μετά, με την κατάληψη της Πάτμου, των Φούρνων και της Ικαρίας στις 18 Νοεμβρίου οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν την κατάκτηση των Δωδεκανήσων, τα οποία κατείχαν μέχρι το τέλος του Β’ ΠΠ, όπου παραδόθηκαν τον Μάιο του 1945.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo