Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συμμετείχε στην πορεία της Βαρσοβίας

Newsroom L&O 13-01-2020 16:02
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συμμετείχε στην πορεία της Βαρσοβίας
Η πορεία έγινε κατά της απόπειρας της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών

Στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα της Πολωνίας την Βαρσοβία, συμμετείχε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη.

Η πορεία έγινε κατά της απόπειρας της κυβέρνησης της Πολωνίας να περιορίσει τις εξουσίες των δικαστών, με αποτέλεσμα οι δικαστές να μην είναι προφυλαγμένοι από τον πολιτικό έλεγχο.

 Στην πορεία συμμετείχαν 25.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων ήταν δικαστές και δικηγόροι από 22 χώρες. Η πορεία ξεκίνησε από το Πολωνικό Ανώτατο Δικαστήριο και κατέληξε πέντε ώρες αργότερα στο Πολωνικό Κοινοβούλιο.

 Όπως αναφέρει ο κ. Σεβαστίδης, αφορμή για την πορεία αυτή αποτέλεσαν οι νομοθετικές εξελίξεις στην Πολωνία, που επιτρέπουν να υποβάλλονται οι τακτικοί δικαστές σε πειθαρχικές έρευνες, διαδικασίες και κυρώσεις λόγω του περιεχομένου των δικαστικών τους αποφάσεων.

Επιπλέον, το νέο πειθαρχικό καθεστώς δεν εγγυάται την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του Πειθαρχικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από δικαστές που επιλέγονται από το Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο και διορίζεται με πολιτικά κριτήρια από το πολωνικό Κοινοβούλιο (Sejm).

 Η ΕΔΕ εκπροσωπήθηκε στην πορεία από τον πρόεδρο Πρωτοδικών Γεώργιο Κασίμη, ο οποίος και επέδωσε σχετική επιστολή της Ένωσης.

 Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόεδρος του Πολωνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, ευχαρίστησε δημόσια και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ΕΔΕ για την στήριξη και για τη συμμετοχή στην πορεία, καθώς και για την δημοσιοποίηση του θέματος στην Ελλάδα μέσα από την παρουσία και τοποθέτηση του δικαστή Bogdan Jedrys στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης (14 Δεκεμβρίου 2019).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo