Καινούργιο «αεροσκάφος» για τη Σχολή Ικάρων

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 12-01-2020 20:24
Καινούργιο «αεροσκάφος» για τη Σχολή Ικάρων
«Ένα πολύ ωραίο δώρο στην  Σχολή Ικάρων από την Αερολέσχη Δεκελείας»

Με ένα νέο, όχι σύγχρονο, αλλά ιστορικό «αεροσκάφος» εμπλουτίστηκε ο στόλος των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της ιστορικής Σχολής Ικάρων, προσφορά της «Αερολέσχης Δεκελείας», που εδρεύει και χρησιμοποιεί και αυτή την ιστορική Αεροπορική Βάση Δεκελείας, στο Τατόϊ, όπως πληροφορηθήκαμε από την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτυώσεως του Διοικητή της Σχολής Υποπτεράρχου (Ι) Πέτρου Χατζήρη.

Γράφει λοιπόν ο Διοικητής στην ανάρτησή του: «Ένα πολύ ωραίο δώρο στην  Σχολή Ικάρων από την ''Αερολέσχη Δεκελείας''. Το εκπαιδευτικό Αεροσκάφος της, τότε, Σχολής Αεροπορίας AVRO 621 tutor ξύλινο σε κλίμακα 1:8. Ένα εξαιρετικό μοντέλο. Ηλία ευχαριστούμε πολύ». Ανατρέχοντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας
(www.haf.gr) διαβάζουμε επί λέξει τα εξής αναφορικώς με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους.

«Το Avro 621 Tutor επιλέχθηκε ως το βασικό εκπαιδευτικό κατά τη διαδικασία αναδιοργάνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταξύ 1936 και 1940, επικρατώντας του D.H.82A Tiger. Τριάντα αεροπλάνα βρετανικής κατασκευής παραδόθηκαν το 1936, ενώ τουλάχιστον 62 επιπλέον επρόκειτο να παραχθούν στην Ελλάδα.

Το Δεκέμβριο του 1939 ήταν διαθέσιμα 59 Tutor, και 30 επιπλέον βρίσκονταν υπό κατασκευή στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων, με ρυθμό παραγωγής περίπου 7 αεροπλάνα τον μήνα. Σε έγγραφα της εποχής αναφέρονται διάφορες Μοίρες Εκπαίδευσης υπό συγκρότηση, εν αναμονή παράδοσης νέων αεροπλάνων.

Αρκετά είχαν τροποποιηθεί για να αποκτήσουν δυνατότητες ανάστροφης πτήσης, ενώ κάποια άλλα διέθεταν όργανα νυκτερινού φωτισμού ή έφεραν εξοπλισμό ρυμούλκησης εναέριων στόχων. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, για εκπαίδευση σε ακροβατικούς ελιγμούς, σε νυχτερινές πτήσεις και σε εκπαίδευση βολών.

Μικρός αριθμός τους ενσωματώθηκε σε Πολεμικές Μοίρες και ανέλαβε ρόλο αεροσκάφους συνδέσμου κατά τις επιχειρήσεις του 1940-1941. Τουλάχιστον τέσσερα Tutor διέφυγαν στην Αίγυπτο.

-Ρόλος: Εκπαιδευτικό

- Διαστάσεις: Εκπέτασμα 10.36m, Mήκος 8.04m, Ύψος 2.92m

- Κινητήρας: 1x Armstrong Siddeley Lynx IVC (215 or 240 hp)

-Πλήρωμα: 2

- Αριθμός: 59+

- Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία/Ελλάδα

- Περίοδος χρήσης: 1932 – 1941

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα κατασκεύαζε ΚΑΙ αεροπλάνα για την Πολεμική της Αεροπορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo