ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ προσφεύγουν οι δικηγόροι για το δικαστικό ένσημο

Κατερίνα Μάνθου 12-01-2020 08:29 Τελευταία ενημέρωση: 12-01-2020 08:42
Στην Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ προσφεύγουν οι δικηγόροι για το δικαστικό ένσημο
Τι απαντούν στις δηλώσεις Σεβαστίδη

Σειρά αποφάσεων που αφορούν στην υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε χθες στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Δημ. Βερβεσού. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας  αποσκοπούν στην ακύρωση της επιβολής του δικαστικού ενσήμου, στο οποίο οι δικηγόροι έχουν αντιταχθεί από την πρώτη στιγμή.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι εκφράζοντας την αντίθεση της στην εν λόγω ρύθμιση, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διαφημιστική καμπάνια με την προώθηση σχετικού διαδικτυακού σπότ, ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες «για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής του δικαστικού ενσήμου», αλλά και να διοργανώσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη προχωρώντας την ίδια ημέρα σε πανελλαδική αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Πλέον, σημαντική θεωρείται όμως η απόφαση που ελήφθη για προσφυγή της Ολομέλειας των δικηγόρων με αίτησή της στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και τη λήψη των σχετικών γνωμοδοτήσεων από έγκριτους καθηγητές, στους οποίους έχει ανατεθεί ήδη η εκπόνησή τους.

Ακόμη, αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα προσφυγής στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης που επιβάλει το δικαστικό ένσημο αλλά και να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξαγγελία στοχευμένης αποχής σε συγκεκριμένες δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.

Και ανακοίνωση για τις δηλώσεις Σεβαστίδη

Επίσης, η Ολομέλεια στην ίδια συνεδρίασή της εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδη σχετικά με τη συμμετοχή δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Με την ανακοίνωση αυτή η Ολομέλεια καταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «τόσο ως προς το περιεχόμενό τους όσο και προς το ύφος τους που δεν συνάδει σε συλλειτουργό της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δηλώσεις Σεβαστίδη «αποτελούν προσβολή για το δικηγορικό σώμα, αφού απαξιώνουν και αμφισβητούν το θεσμικό του ρόλο και το έργο που η ίδια η Πολιτεία έχει αναθέσει στους δικηγόρους και το οποίο επιτελούν με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης». Μάλιστα, κατά τους δικηγόρους «η προσβολή αυτή μάλιστα έγινε σε χρόνο που η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και απαιτείται αγαστή συνεργασία των συλλειτουργών της».

Πάντως, η Ολομέλεια δείχνει να ρίχνει τους τόνους στην οξεία αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τον προηγούμενου μήνα μεταξύ του προέδρου της κ. Βερβεσού και του κ. Σεβαστίδη, καθώς στην σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Ολομέλεια εκτιμά ότι η πρόσφατα διατυπωθείσα θέση του Προέδρου της ΕΔΕ ότι ουδέποτε διατύπωσε αίτημα για επαναφορά της διαδικασίας των αρχαιρεσιών των συνδικαλιστικών σωματείων στους δικαστικούς λειτουργούς κινείται σε θετική κατεύθυνση. Κρίνει όμως αναγκαία και την ανάκληση των προσβλητικών χαρακτηρισμών που έχουν αποδοθεί προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και κατ’ επέκταση στο δικηγορικό σώμα. Το θεωρεί ως αναγκαία πράξη προς άρση της προσβολής του δικηγορικού σώματος και απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη καλόπιστου και ουσιαστικού διαλόγου. Τα ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία και λειτουργία της Δικαιοσύνης και ιδίως στην ταχεία και ορθή απονομή της, στην ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων, στην ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών, στη λειτουργία της Σχολής Δικαστών αποτελούν ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν το δικηγορικό σώμα, αφού συνδέονται άμεσα με την ανεξαρτησία και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, έχουν και θα έχουν λόγο στα ζητήματα αυτά, τα οποία μάλιστα έχουν θέσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν. H επικαιροποίησητου ζητήματος των καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων έγινε με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕ, ο οποίος, σε μια περίοδο όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, επανέφερε το θέμα της ανάθεσης σε δικαστές ετέρων καθηκόντων, τα οποία μάλιστα, σύμφωνα και με αποφάσεις του ΣτΕ, δεν συνάδουν με το δικαιοδοτικό τους έργο.

Το δικηγορικό σώμα εκφράζει τον σεβασμό του προς τους Έλληνες Δικαστές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιτελούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με επιτυχία το δικαιοδοτικό έργο τους. Προβληματίζεται όμως για μία μειοψηφία δικαστών, η οποία είτε καθυστερεί σημαντικά στην έκδοση αποφάσεων είτε εκδίδει προδήλως αβάσιμες δικαστικές αποφάσεις. Αναμένει με ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς της Δικαιοσύνης να χορηγήσουν τα στατιστικά στοιχεία για τις καθυστερήσεις που είναι πέραν των προβλεπόμενων νόμιμων προθεσμιών.

Η Ολομέλεια επιθυμεί τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς των συλλειτουργών της Θέμιδας, μεταξύ των οποίων και η ΕΔΕ, αφού προηγουμένως αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης με την άρση της κατά τα άνω προσβολής, προκειμένου να συζητηθούν, με αμοιβαίο σεβασμό προς το θεσμικό ρόλο του καθενός, όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα σήμερα».

 
 
 
 
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo