ΣτΕ: Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τις περικοπές συντάξεων και δώρων

Κατερίνα Μάνθου 10-01-2020 18:09 Τελευταία ενημέρωση: 10-01-2020 18:41
ΣτΕ: Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τις περικοπές συντάξεων και δώρων
Τι υποστήριξαν οι αντίδικες πλευρές

Το μείζον ζήτημα των περικοπών των συντάξεων αλλά και της κατάργησης από 1.1.2013 των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και του επιδόματος θερινής αδείας σύμφωνα με τη μνημονιακή νομοθεσία, συζητήθηκε σήμερα, μέσα σε κλίμα έντασης, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου οι αντίδικες πλευρές, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης, τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους.

Έξω, δε, από το κτήριο του ΣτΕ, είχε συγκεντρωθεί ομάδα συνταξιούχων προς υποστήριξη των προσφυγών τους. Πλέον, μετά τη σημερινή συζήτηση, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για την τόσο σημαντική αυτή υπόθεση τους επόμενους μήνες.

Κατά τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια, δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων, με τους νομικούς παραστάτες των συνταξιούχων να εκτοξεύουν τα πυρά τους κατά των δικηγόρων του ΕΦΚΑ και του Ελληνικού Δημοσίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι υποθέσεις αυτές συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ με τις διαδικασίες της πιλοτικής δίκης και  μετά από σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ, το οποίο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτό. Κύριο επιχείρημα των νομικών παραστατών του ΕΦΚΑ ήταν οι συγκεκριμένες υποθέσεις πρέπει να εκδικασθούν στο πρότυπο της πιλοτικής δίκης, καθώς στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι, ζητούν ποσά που κυμαίνονται από 5.600 έως 62.400 ευρώ περίπου ο καθένας. Τα χρήματα αυτά υπολογίζονται αναλόγως της απώλειες που έχουν υποστεί από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Οι θέσεις των συνταξιούχων

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια ΣτΕ οι νομικοί παραστάτες των σωματείων των συνταξιούχων έκαναν λόγο για παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη από τις περικοπές του 2012.

Ακόμη, υποστήριξαν ότι παραβιάστηκε σειρά διατάξεων του Συντάγματος, όπως η αρχή της ισότητας, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κ.ά. και στη συνέχεια έστρεψαν τα πυρά τους στον ΕΦΚΑ με αφορμή του αίτημά του για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης όσον αφορά στο επίμαχο θέμα. Τόνισαν, δε, ότι «δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης» και κάλεσαν τους συμβούλους Επικρατείας «να επιτρέψουν στην κανονικότητα».

Μάλιστα, οι δικηγόροι των σωματείων των συνταξιούχων αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς η επιβάρυνση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo