Δίκη Χρυσής Αυγής: Με την εισαγγελική πρόταση καταργείται από το ποινικό δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας

Newsroom L&O 09-01-2020 22:12
Δίκη Χρυσής Αυγής: Με την εισαγγελική πρόταση καταργείται από το ποινικό δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας
Τι υποστήριξε στην αγόρευσή του ο δικηγόρος των Αιγυπτίων αλιεργατών

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο όλοι οι δικηγόροι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόταση της εισαγγελέως, σύμφωνα με την οποία δεν προκύπτει λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης. 

Χτες, Τετάρτη, πρώτη μίλησε η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου και σήμερα ακολούθησε ο Κώστας Σκαρμέας, που, επίσης, αντέκρουσε την πρόταση της εισαγγελέως σε ό,τι αφορά τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Ο κ. Σκαρμέας σημείωσε ότι «μετά από 400 συνεδριάσεις και επειδή μιλάμε πια για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια δίκη της ελληνικής Ιστορίας και πιθανότατα και της ευρωπαϊκής, θα προσπαθήσω να κωδικοποιήσω τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς αυτών των πέντε χρόνων όσο το δυνατόν πιο ευσύνοπτα. Θα ξεκινήσω πρώτα από την υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών και τη σύνδεσή της ή όχι με τη Χρυσή Αυγή».

Στη συνέχεια, αφού παρέθεσε όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 2012 στο Πέραμα, ο κ. Σκαρμέας επισήμανε με νόημα: «Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία και τις φωτογραφίες, η εισαγγελική πρόταση ανέφερε ότι οι δράστες υποκειμενικά δεν είχαν ούτε καν ενδεχόμενο δόλο να σκοτώσουν. Είχαν αποκλείσει, δηλαδή, από τη συνείδησή τους το ενδεχόμενο ότι όταν χτυπάς το κεφάλι κάποιου με σίδερα και ξύλα μπορεί και να τον σκοτώσεις. Κι ότι αφού δεν πέθανε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, δεν υπήρχε δόλος ανθρωποκτονίας».

Ο κ. Σκαρμέας ζήτησε την καταδίκη των κατηγορουμένων για απόπειρα ανθρωποκτονίας, υπογραμμίζοντας πως «αν γίνει δεκτή νομικά η φράση "αν είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό οι δράστες, θα τον είχαν υλοποιήσει", καταργείται από το ποινικό δίκαιο η απόπειρα ανθρωποκτονίας καθώς μόνο ο θάνατος του παθόντος θα μπορεί να είναι απόδειξη του ανθρωποκτόνου δόλου».

Πλέον, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει περάσει στο τελικό στάδιο για έκδοση απόφασης, κάτι που δεν αποκλείεται το επόμενο εξάμηνο.

Διαβάστε και: 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σημαίνει, αν γίνει δεκτή, η πρόταση της εισαγγελέως

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo