Αποκάλυψη L&O: Ουδείς γνωρίζει πού και πώς ζουν 170 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Μόρια

Μιχάλης Σιάχος 11-01-2020 08:09
Αποκάλυψη L&O: Ουδείς γνωρίζει πού και πώς ζουν 170 ασυνόδευτοι ανήλικοι στη Μόρια
Ανατριχίλα και οργή προκαλούν οι αποκαλύψεις για την «τύχη» των ασυνόδευτων που κάνει μιλώντας αποκλειστικά στο LawandOrder o διευθυντής του Οργανισμού Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που παραθέτει, μιλώντας αποκλειστικά στο LawandOrder, ο διευθυντής του Οργανισμού Euro Relief, Στέφανος Σαμιωτάκης, για την «τύχη» των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων-μεταναστών που καταφθάνουν στο Hot Spot της Μόριας. Πρόκειται για εκατοντάδες παιδιά τα οποία δεν «χωράνε» στην οργανωμένη δομή που ασφυκτιά και μόνα τους αναζητούν «φιλοξενία» σε κάποια σκηνή για να επιβιώσουν.

Από τα 897 ασυνόδευτα παιδιά που επισήμως «ζουν» σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας, όπως αποκαλύπτει ο κ. Σαμιωτάκης, τα 170 δεν εμφανίστηκαν πριν λίγες μέρες στη διανομή ειδών που έκανε ο Οργανισμός Euro Relief και ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πού, με ποιον και υπό ποιες συνθήκες ζουν.

Οι διαδικασίες για την καταγραφή και την «τύχη» των ανηλίκων που περιγράφει ο κ. Σαμιωτάκης προκαλούν ανατριχίλα και οργή. Οι ανήλικοι «απαγορεύεται να ζουν μόνοι τους. Οπότε, η μόνη λύση που έχουν, είναι να ψάξουν να βρουν κάποιον άλλον για να ζήσουν μαζί», τονίζει και προσθέτει: «Οι 9 στις 10 περιπτώσεις θα βρουν κάποια καλή οικογένεια να ζήσουν μαζί της. Αλλά ένας στους 10 ανήλικους θα πέσει σε κάποια κακή περίπτωση. Μπορεί να τύχει σε κάποιον που είναι διακινητής, ο οποίος θα θέλει να εκμεταλλευτεί τα παιδιά και να τους ζητάει... "χάρες" για να ζήσουν μαζί του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τους ασυνόδευτους ανήλικους που φτάνουν στον καταυλισμό της Μόριας;

Όλοι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, όπως και ο καθένας που φτάνει στη Μόρια πρέπει να καταγραφεί. Υπεύθυνη για την καταγραφή είναι βεβαίως, η ελληνική πολιτεία, είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ παρόντες είναι η Ελληνική Αστυνομία, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ. Αφού δώσουν όποια έγγραφα έχουν -αν έχουν-, διαβατήριο, κάποια ταυτότητα και διαπιστωθεί η ηλικία τους και ότι δεν είναι κάποιος άλλος από την οικογένειά τους μαζί τους, ο πατέρας ή η μητέρα, τότε επειδή είναι ανήλικοι πρέπει να μπούνε σε ένα χώρο, ο οποίος είναι φυλασσόμενος, κλειδώνει και υπάρχει προσωπικό που τους φροντίζει.

Οι δύο περιοχές όπου συνήθως κατοικούν οι ανήλικοι είναι οι περιοχές «Α» και «Β». Η δυναμικότητά τους είναι 300 άτομα. Κάθε φορά που αυτή η δυναμικότητα ξεπερνιέται, έχουμε, δηλαδή, παραπάνω από 300 ασυνόδευτους ανηλίκους, δεν επαρκούν οι εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη λύση που υπάρχει είναι να τους μεταφέρουν στον χώρο φιλοξενίας των νέων αφίξεων, στις νέες αφίξεις, μαζί με όλους τους υπόλοιπους, που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να προστατευτούν σε αυτές τις συνθήκες. Κι εκεί μιλάμε για μια τεράστια σκηνή που χωράει 200, 250, μάξιμουμ 300 άτομα. Είναι ένας ενιαίος χώρος, χωρίς ούτε ένα χώρισμα. Εκεί κοιμούνται, εκεί ζουν όλοι μαζί, σε έναν ενιαίο χώρο.

Συνολικά σήμερα στον καταυλισμό είναι 897 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όλοι έχουν καταγραφεί. Εάν, λοιπόν, υπάρχει χώρος, που σήμερα δεν υπάρχει, μπαίνουν στις περιοχές «Α» και «Β», που χωράνε 300 άτομα και οι επιπλέον, δηλαδή, οι 597 πάνε στις νέες αφίξεις και μετά φεύγουν, αφού δεν γίνεται να φιλοξενηθούν εκεί.

Τι γίνεται όταν φύγουν από το χώρο των νέων αφίξεων;

Όταν φεύγουν από ’κει, από το χώρο των νέων αφίξεων, συμβαίνει το εξής: Εμείς ως ΜΚΟ, ενώ σε όλους τους άλλους, τους ενήλικες, δηλαδή, δίνουμε σκηνές, στους ανήλικους δεν μπορούμε να δώσουμε, επειδή απαγορεύεται να ζουν μόνοι τους. Οπότε, η μόνη λύση που έχουν, είναι να ψάξουν να βρουν κάποιον άλλον για να ζήσουν μαζί.

Άρα μιλάμε για 597 ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι δεν μπορούν να ζήσουν μόνοι τους, απαγορεύεται να τους δοθεί σκηνή και μόνοι τους ψάχνουν εντός και εκτός καταυλισμού πού θα μείνουν;

Ακριβώς. Οι 9 στις 10 περιπτώσεις θα βρουν κάποια καλή οικογένεια να ζήσουν μαζί της. Αλλά ένας στους 10 θα πέσει σε πολύ κακή περίπτωση. Μπορεί να τύχει σε κάποιον ο οποίος είναι διακινητής, ο οποίος θα θέλει να εκμεταλλευτεί τα παιδιά και να τους ζητάει... «χάρες» για να ζήσουν μαζί του.

Υπάρχει σαφής εικόνα για το πού πάνε, πού καταλήγουν αυτά τα παιδιά;

Αυτά τα παιδιά επισήμως ζουν στις νέες αφίξεις, αλλά ανεπισήμως, όπως είπαμε, δεν ζουν εκεί. Έρχονται κάθε φορά που υπάρχει διανομή φαγητού και, επίσης, έρχονται όταν κάνουμε κάποια ειδική διανομή, για παράδειγμα, ρούχα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής κ.λπ. Την τελευταία φορά, μέσα στις γιορτές, που κάναμε μια ειδική διανομή μόνο για ασυνόδευτους ανηλίκους, 170 παιδιά δεν πέρασαν και το ξέρουμε από την καταγραφή που κάναμε.

Υπάρχουν δηλαδή, πολλοί ανήλικοι, 170 λέτε εσείς, που δεν πέρασαν να πάρουν τα είδη που τους μοιράσατε και για τους οποίους ουσιαστικά ουδείς γνωρίζει πού βρίσκονται, πώς ζουν, με ποιους ζουν... Και ξέρουμε ότι σίγουρα βρίσκονται ακόμα στη Μυτιλήνη;

Ο μόνος τρόπος που ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι κάπου τριγύρω στον καταυλισμό είναι επειδή πέρασαν να πάρουν τα είδη που διανείμαμε. Αλλά αν ρωτήσει κάποιος «ξέρεις πού μένει ο τάδε», δεν ξέρει κανένας να απαντήσει.

Γενικότερα, μετά την πρώτη καταγραφή και την παραμονή τους στο χώρο αφίξεων, ποια είναι η τύχη τους, ποιος είναι ο κανόνας;

Όλα εξαρτώνται από τη διαδικασία ασύλου. Αυτή τη στιγμή, με τόσο μεγάλα νούμερα που έχουμε να διαχειριστούμε, η διαδικασία ασύλου είναι πάρα πολύ αργή. Χρειάζεται να παρθεί μια απόφαση από τις Αρχές, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να μετακινηθούν οι άνθρωποι στην ενδοχώρα. Αυτό έχει καθυστερήσει πάρα πολύ καιρό και το πρόβλημα διευρύνεται.

Ο ρόλος του οργανισμού σας στον καταυλισμό ποιος είναι;

Εμείς προσφέρουμε πάρα πολλές υπηρεσίες στον καταυλισμό της Μόριας, η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που τους δίνουμε έναν χώρο να μείνουν, μια σκηνή, δηλαδή...

Εντός του καταυλισμού;

Όχι, δεν υπάρχει χώρος εντός του καταυλισμού, όλα πλέον είναι εκτός. Ο καταυλισμός είναι επίσημης δυναμικότητας 3.000 ατόμων, οπότε είναι δεδομένο ότι με τους περίπου 19.000 που υπάρχουν σήμερα, ο περισσότερος κόσμος ζει εκτός καταυλισμού. Εμείς τους δίνουμε σκηνή και τα απαραίτητα, για παράδειγμα παλέτες, για να φτιάξουν μια σκηνή.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί προφανώς είναι άθλιες...

Βεβαίως και είναι άθλιες. Ένας από τους λόγους που είναι άθλιες είναι το γεγονός ότι όλοι οι καινούργιοι που έρχονται δεν υπάρχει χώρος στον οποίο θα πάνε νόμιμα να στήσουν έστω μια σκηνή. Επομένως τι κάνουν; Παίρνουν μια σκηνή από μας και τη στήνουν υποχρεωτικά παράνομα, στο οικόπεδο κάποιου ανθρώπου και σας θυμίζω ότι γύρω από τον καταυλισμό είναι ελαιώνες. Επειδή, λοιπόν, «καταπατούν» γη, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτα. Απαγορεύεται. Δεν μπορούμε να ρίξουμε ούτε λίγο χαλίκι για να μη ζουν μέσα στις λάσπες. Επίσης, δεν υπάρχουν υποδομές. Τα ακάθαρτα νερά πάνε οπουδήποτε. Δεν είναι καν επίπεδο το έδαφος. Είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε κεκλιμένο έδαφος...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo