Επτά highlights του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Μυρένα Σερβιτζόγλου 09-01-2020 14:17 Τελευταία ενημέρωση: 09-01-2020 15:22
Επτά highlights του πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας
Η νέα κυβέρνηση δεν έκανε χρήση περιόδου χάριτος, αντιθέτως από την πρώτη κιόλας ημέρας ξεκίνησε το έργο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένα εξάμηνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η νέα κυβέρνηση δεν έκανε χρήση περιόδου χάριτος, αντιθέτως από την πρώτη κιόλας ημέρας ξεκίνησε το έργο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αποκατάσταση της ομαλότητας. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι μόνο τον πρώτο καιρό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε τριάντα δύο καινούργια νομοσχέδια.

Ποια όμως θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εκείνα με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών;

  1. Μείωση ΕΝΦΙΑ και φοροελαφρύνσεις: Η άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 20% για το 2019, ενώ έχει εξαγγελθεί και περαιτέρω μείωση μέσα στο 2020, καθώς και η σειρά φοροελαφρύνσεων που ψήφισε η κυβέρνηση έδωσε ανάσα στους φορολογούμενους τόσο οικονομική, όσο και ψυχολογική, μετά από το τσουνάμι φόρων της τελευταίας πενταετίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δίδει μεγάλη σημασία στη μείωση των φόρων, όπως διεμήνυσε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ως εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας και προσέλκυσης επενδύσεων.
  2. «Επενδύω στην Ελλάδα»: Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, το οποίο συμπεριλαμβάνει ταχύτερες διαδικασίες για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων, είσοδο των ιδιωτών στην αδειοδοτική διαδικασία των επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας για την έναρξη λειτουργίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, λιγότερα έγγραφα στο ΓΕΜΗ καθώς και πενταετή σχεδιασμό του Προγράμματος Δημοσίων. Ο νέος νόμος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων, με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις, που θα οδηγήσει και στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.
  3. Απαγόρευση καπνίσματος: Σημαντική τομή για την καθημερινότητα των πολιτών αποτέλεσε και η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Η αποφασιστικότητα και η πυγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκειμένου επιτέλους να εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία, μαρτυρά ότι η απαγόρευση δεν αποτελεί απλώς θέμα προστασίας της υγείας των πολιτών, των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων, αλλά συνιστά δείκτη της ποιότητας του πολιτισμού και της δημοκρατίας μιας κοινωνίας.
  4. Επαναλειτουργία ΔΙΑΣ – Η αστυνομία στους δρόμους: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναλειτούργησε την ομάδα ΔΙΑΣ, ενώ υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση ότι η θέση των στελεχών της ελληνικής αστυνομίας είναι στον δρόμο στην υπηρεσία και την προστασία του πολίτη. Η ασφάλεια των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
  5.  Άσυλο: Το νέο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ψήφισε για το άσυλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε., αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα highlights του πρώτου εξαμήνου, καθώς η επίσπευση των διαδικασιών θα δώσει τη δυνατότητα αποσυμπίεσης του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο. Με την εφαρμογή του νέου νόμου ξεκαθαρίζεται σε σύντομο χρονικό ποιος δικαιούται άσυλο και ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα.
  6. Διεθνής παρουσία και εκπροσώπηση: Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, όσο και η κυβέρνησή του, από τις πρώτες ημέρες της θητείας του κατέστησε ξεκάθαρο ότι θα υπερασπισθεί τις εθνικές θέσεις με πυγμή και γνώση, ενώ με στοχευμένες κινήσεις, ταξίδια και συναντήσεις θα επιδιώξει τη διεθνοποίηση διμερών ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις της Ελλάδος με γείτονες χώρες. Πράγματι η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε διπλωματικό μαραθώνιο με διττό στόχο την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και την προσέλκυση επενδύσεων. Αποκορύφωμα μπορεί να θεωρηθεί η πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του.
  7. Αλκιβιάδης Στεφανής: Μία επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού που ξεχωρίζει είναι εκείνη του εν αποστρατεία στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή, στη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό επιφορτίστηκε με αυξημένα καθήκοντα όσον αφορά το μεταναστευτικό για το συντονισμό λιμενικού και συνοριοφυλάκων. Ο Αλκιβιάδης Στεφανής πραγματοποιεί συνεχώς ταξίδια ανά τη χώρα προκειμένου να έχει ο ίδιος εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, να εμψυχώνει τους μάχιμους και τους Έλληνες ακρίτες.
    «Να προσέχετε την Ελληνίδα εργαζόμενη, να τη στηρίζετε», είχε τονίσει ο υφυπουργός Στεφανής σε επίσκεψη του σε στρατιωτικό νοσοκομείο στην συμπρωτεύουσα, συμπληρώνοντας: «Η Ελληνίδα εργαζόμενη είναι εκείνη που γεννάει τον Έλληνα φαντάρο». Η ελληνική πολιτεία, η σημερινή κυβέρνηση έχει και οφείλει να κάνει ακόμη πολλά για την Ελληνίδα μητέρα, για την Ελληνίδα εργαζόμενη μητέρα, για τις μητέρες που μεγαλώνουν παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo