ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Στ. Πέτσας: Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 08-01-2020 21:58
Στ. Πέτσας: Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35
Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του LawandOrder

Στην επιβεβαίωση του άριστου επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην προαναγγελία ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες για την απόκτηση μιας Μοίρας σύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας «stealth» F-35, επιβεβαιώνοντας πλήρως (ακόμα και στον αριθμό) σχετικό ρεπορτάζ του LawandOrder της 5ης Ιανουαρίου 2020, προχώρησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας απόψε στο «One Channel» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μούτσο, για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Κατ’ αρχάς, επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεύτερο, ήταν εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας και ένα μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και τρίτο, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Και βέβαια, για το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία είναι μια σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ, μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτά είναι τα τρία βασικά συμπεράσματα της συνάντησης, στην οποία ο πρωθυπουργός έθεσε με έμφαση όλα τα ζητήματα που αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέροντας επιγραμματικώς τους λόγους που η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Αναφερόμενος στις αμυντικές σχέσεις και την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ο Στ. Πέτσας ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία, θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μιας μοίρας F-35. Αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου ένα με ενάμιση χρόνο για να διαμορφωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με σκοπό, μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των F-16, να είμαστε σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να αρχίσουμε την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά. Αυτή είναι και η δυνατότητα, για την παραγωγή αυτών των αεροσκαφών στο πλαίσιο των υφιστάμενων παραγγελιών. Άρα, μιλάμε για μια στοχευμένη και στρατηγική προσέγγιση, πρώτα για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, η οποία έχει περάσει πρόσφατα και από την ελληνική Βουλή. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, με σκοπό προς τα μέσα της επόμενης δεκαετίας να αρχίσουμε να εξοπλιζόμαστε και με αυτό το οπλικό σύστημα. Κι αυτό γιατί πρέπει να έχουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Να θυμίσουμε ότι σε ρεπορτάζ του του LawandOrder της 5ης Ιανουαρίου 2020, αναφορικώς με την «αμυντική ατζέντα» της συναντήσεως των δύο ηγετών, είχαμε γράψει για το θέμα αυτό τα εξής: «…Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την απόκτηση αριθμού μαχητικών σύγχρονης τεχνολογίας F-35A, ο λόγος γίνεται για την απόκτηση μιας Μοίρας 20 αεροσκαφών του τύπου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση «στο μέλλον και μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας», όπως τόνισε προσφάτως και ο Έλληνας πρωθυπουργός…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo