ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Συμβολαιογράφοι: Αποχή από πλειστηριασμούς και συμβόλαια έως τις 26 Ιανουαρίου

Newsroom L&O 08-01-2020 21:08
Συμβολαιογράφοι: Αποχή από πλειστηριασμούς και συμβόλαια έως τις 26 Ιανουαρίου
Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία και έπειτα από έκτακτη γενική συνέλευση

«Παγώνουν» τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιανουαρίου οι πλειστηριασμοί,  μετά από απόφαση που έλαβαν σήμερα για αποχή οι συμβολαιογράφοι. Η σχετική απόφαση ελήφθη μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία και έπειτα από έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν  σήμερα οι συμβολαιογράφοι σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.  

Μάλιστα, οι συμβολαιογράφοι εκτός από τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν να απέχουν και από την σύνταξη συμβολαίων. Η αποχή τους αναμένεται να διαρκέσει ως την σύγκλιση της τακτικής συνέλευσης τους, που έχει προσδιοριστεί για τις 26 Ιανουαρίου, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται αυτή να μετατεθεί για τις 2 Φεβρουαρίου αν δεν έχει την απαιτούμενη απαρτία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για αποχή υπερψηφίστηκε από τους 400 περίπου παρόντες συμβολαιογράφους, ενώ η αντίθετη πρόταση του προέδρου του Συμβολαιογράφων έλαβε μόλις επτά ψήφους.

Γιατί απέχουν

Οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο έρχονται ως ένδειξη διαμαρτυρίας στις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα διευκρινίστηκαν και στην συνέλευση τους,  οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου. Για το λόγο αυτό, έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo