Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάδειξης των ιστορικών ναυαγίων του Πολεμικού Ναυτικού - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 08-01-2020 15:59 Τελευταία ενημέρωση: 08-01-2020 16:00
Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάδειξης των ιστορικών ναυαγίων του Πολεμικού Ναυτικού - Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση
Μέσα στο 2020 θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση των καταδυτικών δραστηριοτήτων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση του προγράμματος αναδείξεως των ιστορικών ναυαγίων του Πολεμικού Ναυτικού, αυτή των καταδυτικών δραστηριοτήτων, που αφορούσαν στην έρευνα και καταγραφή της παρούσης καταστάσεως που βρίσκονται των ιστορικά ναυάγια των πολεμικών πλοίων του ΠΝ.

Πρόκειται για τον πάρονα (ιστιοφόρο) «ΑΡΗΣ» του Τσαμαδού, το αντιτορπιλικό «ΥΔΡΑ» και το αντιτορπιλικό «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ», και οι σχετικές καταδυτικές εργασίες για το κάθε πλοίο πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019, στις θαλάσσιες περιοχές Σκαραμαγκά (Πάρων «ΑΡΗΣ»), Σαρωνικού (Α/Τ «ΥΔΡΑ»') και  όρμου Λακκίου νήσου Λέρου (Α/Τ «Β.ΟΛΓΑ»).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προαναφερθείσες καταδυτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του ΠΝ, από προσωπικό του Γραφείου Ερεύνης και Τεκμηριώσεως Ιστορικών Ναυαγίων του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, σε συνεργασία με προσωπικό της εταιρείας PLANET BLUE ιδιοκτησίας του πολύ γνωστού δύτη μεγάλων βαθών Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, η οποία και διέθεσε χωρίς κόστος για το ΠΝ το ερευνητικό σκάφος «ΩΚΕΑΝΙΣ» με τηλεχειριζόμενο καταδυτικό όχημα (ROV). Στη διάρκεια όλων αυτών των εργασιών παρόντα ήταν μέλη του κλιμακίου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συμφώνως με το ΓΕΝ «οι παραπάνω καταδυτικές δραστηριότητες εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας πλοίων - θρύλων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ο Πάρων "ΑΡΗΣ" του Τσαμαδού, το Αντιτορπιλικό ''ΥΔΡΑ'' και το Αντιτορπιλικό "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ"».

Σημειώνεται επίσης ότι μέσα στο 2020 θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση καταδυτικών δραστηριοτήτων, η οποία, σε συνεργασία πάντα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, θα αφορά στην ανέλκυση ορισμένων εκ των ευρημάτων που θα προκύψουν από την ιστορική τεκμηρίωση του βιντεοσκοπικού υλικού που συλλέχθηκε από τις καταδυτικές δραστηριότητες της πρώτης φάσεως.

«Τα παραγόμενα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτυπωθούν σε τρισδιάστατη απεικόνιση για κάθε ναυάγιο και κατόπιν θα διοργανωθούν από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού εκδηλώσεις ανάδειξης της ιστορικής μνήμης κάθε πλοίου. Στις εκδηλώσεις αυτές θα αναλυθεί από ομιλητές – ιστορικούς, η ηρωική δράση και βύθιση κάθε πλοίου, ενώ θα προβληθούν μέρη των υποβρυχίων βιντεοσκοπικών λήψεων καθώς και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του ναυαγίου, ώστε να γίνει ευκολότερα αντιληπτό από τους συμμετέχοντες, πως εξελίχθηκαν τα τελευταία λεπτά του βίου κάθε πλοίου πριν την πορεία του προς τον υγρό του τάφο» σημειώνεται πάντα από το ΓΕΝ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo