Ο Άρειος Πάγος επισφράγισε την καταδίκη 4 αλλοδαπών για απόπειρα ληστείας ταχυδρόμου

Κατερίνα Μάνθου 07-01-2020 18:15
Ο Άρειος Πάγος επισφράγισε την καταδίκη 4 αλλοδαπών για απόπειρα ληστείας ταχυδρόμου
Είχαν αποπειραθεί το 2014 να ληστέψουν 54χρονο ταχυδρόμο που μοίραζε συντάξεις

Τέσσερις αλλοδαποί δεν κατάφεραν, αν και αποπειράθηκαν, να ληστέψουν ταχυδρόμο των ΕΛΤΑ που μετέφερε με το αυτοκίνητό του 29.000 ευρώ τα οποία προορίζονταν για τις συντάξεις στο χωριό Παύλο του Ορχομενού.

Και οι τέσσερις δράστες, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν, αλλά για έναν από αυτούς ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να αναιρεθεί, εν μέρει, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που τον καταδίκασε.

Ήταν 1η Ιουλίου του 2014, όταν ο 54χρονος ταχυδρόμος των ΕΛΤΑ μετέβαινε με το δικό του αυτοκίνητο στο χωριό Παύλο, προκειμένου να διανείμει τις συντάξεις στους συνταξιούχους του χωριού. Όμως, τέσσερις αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν στη Λιβαδειά, γνώριζαν ότι ο ταχυδρόμος εκτελούσε το συγκεκριμένο δρομολόγιο κάθε πρώτη του μήνα και είχαν αποφασίσει να τον ληστέψουν.

Την ίδια ημέρα, περίπου στις 8.40 π.μ. , δύο από τους δράστες, μετέβησαν στη δεύτερη στροφή μετά τη γέφυρα επαρχιακής οδού, από την οποία θα πέρναγε ο ταχυδρόμος. Οι δύο δράστες φορώντας ολόσωμες λευκές φόρμες με κουκούλα και γάντια, είχαν στήσει ενέδρα στον ταχυδρόμο. Παράλληλα, ένα τρίτο πρόσωπο τους περίμενε σε αγροτικό δρόμο, ώστε μετά την ληστεία να διαφύγουν όλοι μαζί.

Μόλις το αυτοκίνητο του ταχυδρόμου φάνηκε σε απόσταση πέντε περίπου μέτρων, οι δύο αλλοδαποί πετάχτηκαν στο δρόμο και επιχείρησαν να το σταματήσουν πυροβολώντας επανειλημμένα προς το όχημα του υπαλλήλου των ΕΛΤΑ. Ο ταχυδρόμος, όμως, ανέπτυξε ταχύτητα και τους προσπέρασε χωρίς να τραυματιστεί, αν και ένας εκ των δραστών που τον είχε πλησιάσει με το όχημα του, συνέχισε να πυροβολεί εναντίον του.

Στην συνέχεια οι δράστες πήγαν σε ποιμνιοστάσιο της περιοχής, που ανήκε στον πατριό ενός εκ των εμπλεκομένων και το βρισκόταν σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων από τον τόπο της απόπειρας ληστείας. Εκεί λίγο αργότερα άνδρες της αστυνομίας τους συνέλαβαν.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας καταδίκασε τον κάθε ένα από τους τέσσερις δράστες σε κάθειρξη 18,5 ετών, κρίνοντας τους ενόχους για τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου και της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Επίσης, το Εφετείο τους επέβαλε και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για την παράνομη οπλοφορία.

Παρ' όλα αυτά, ένας εκ των καταδικασθέντων άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο καταδικασθείς. Αντίθετα, έκαναν δεκτούς μόνο τους ισχυρισμούς που προέβαλλε ως προς την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έτσι ανέπεμψαν την υπόθεση για νέα κρίση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ως προς το σκέλος αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo