Κίναρος και Ίμια... Μέτρα από την Πολιτεία πριν να είναι αργά

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 07-01-2020 12:08 Τελευταία ενημέρωση: 07-01-2020 12:14
Κίναρος και Ίμια... Μέτρα από την Πολιτεία πριν να είναι αργά
Περιπτώσεις εξαγωγής συμπερασμάτων!

Η πρόσφατη περίπτωση της Κυρίας Ρηνιώς, της μοναδικής κατοίκου της νησίδος Κινάρου στο Αιγαίο, που για ένα τριήμερο είχε αναστατώσει και ανησυχήσει χρονιάρες ημέρες όλη την Ελλάδα και ευτυχώς είχε αίσιο τέλος, πιστεύουμε ότι δεν αποτελεί μία απλή περίπτωση και τώρα που ηρέμησαν τα πράγματα έχει ανάγκη περισσότερης μελέτης και λήψεως συγκεκριμένων μέτρων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Αυτό για δύο λόγους:

Αφενός, για να μην ξαναγίνει το συγκεκριμένο συμβάν, που μία κακοκαιρία θα διακόψει την επικοινωνία της μοναδικής κατοίκου με τον «έξω κόσμο» (γενικώς), το οποίο ανάγεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο.

Αφετέρου, για να μην έχουμε – ο μη γένοιτο – στο μέλλον μία δεύτερη «περίπτωση Ιμίων», όπου οι αρμόδιες αρχές για ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν θα έχουν πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας. Δηλ. ό,τι ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση των Ιμίων στα τέλη Ιανουαρίου 1996 και είχε το γνωστό αποτέλεσμα των σπασμωδικών ενεργειών από πλευράς της τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, που οδήγησαν στο θάνατο των τριών στελεχών του ΠΝ από την πτώση του ελικοπτέρου τους, την υποστολή της Σημαίας και την ταπεινωτική αποχώρηση της ομάδος των Βατραχανθρώπων της ΜΥΚ, όπως διατάχθηκαν, και το – έκτοτε – «γκριζάρισμα» των δύο νησίδων. Και αυτό είναι το επόμενο επίπεδο, το διπλωματικο/στρατιωτικό.  

Γιατί το λέμε αυτό; Για μια σειρά από – πιστεύουμε – πολύ σοβαρούς λόγους.

1) Γιατί η Κίναρος είναι ένα από τα 18 νησιά του Αιγαίου, που «διεκδικεί» ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας τα της «Γαλάζιας πατρίδας» και φωτογραφιζόμενος σχετικώς μπροστά από έναν υπερμεγέθη χάρτη του τι ακριβώς αυτός εννοεί ως τέτοια και ως που φτάνουν τα σύνορά της, στο κτίριο της Ναυτικής Ακαδημίας της γείτονος. Επομένως δεν μιλάμε για μία θεωρητική απειλή, αλλά για μία υπαρκτή και επίσημη εναντίον της εδαφικής ακεραιότητος της χώρας.

2) Γιατί η Κίναρος, σε σχέση με τις δύο νησίδες των Ιμίων, είναι ένα μεγάλο νησί, έχοντας έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, με εδαφικές εξάρσεις ύψους άνω των 200 μέτρων εκάστη, εξαιρετικά βραχώδης. Δηλαδή πρόκειται για νησί όπου πολύ εύκολα κάποιοι άριστα εκπαιδευμένοι και αποφασισμένοι άνδρες μπορεί να κρυφτούν και να εκτελέσουν την (όποια) αποστολή τους έχει ανατεθεί.

3) Γιατί η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να σκεφτεί τι θα γίνει στο μέλλον, όταν πλέον δεν θα υπάρχουν οι σημερινές συνθήκες. Και το μέλλον ξεκινά πάντα από το σήμερα. Γιατί είναι γνωστό από το Διεθνές Δίκαιο ότι όσο υπάρχει ανθρώπινη παρουσία ή οικονομική δραστηριότητα σε ένα νησί αυτό νομικά έχει διαφορετικά «δικαιώματα». Για αμφότερα η Πολιτεία – γενικώς – και όχι μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις που κάθε φορά τρέχουν να «θεραπεύσουν» το κακό, πρέπει να λάβει τα μέτρα της εγκαίρως. Δηλαδή από…χθες!

Τι προτείνεται;

Πρώτο και μάλιστα άμεσο είναι να δοθεί στην Κυρία Ρηνιώ ένα δορυφορικό τηλέφωνο, ώστε η επικοινωνία της με τον έξω κόσμο να μην επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Δεύτερο, η άμεση αποκατάσταση των ζημιών που έχει ήδη ξεκινήσει και σχεδόν ολοκληρώνεται, αλλά και η πρόβλεψη για τη μελλοντική τους προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Τρίτο, να δοθούν κίνητρα – η Πολιτεία ξέρει – για να πάνε και μερικοί άλλοι κάτοικοι στο νησί. Βοσκοί αιγοπροβάτων, ψαράδες ώστε να υπάρχει πάντα περισσότεροι του ενός άνθρωποι πάνω στο νησί.

Τέταρτο, φροντίδα από πλευράς Πολιτείας για την ανάδειξη της οικονομικής ζωής στο νησί, όπως για παράδειγμα ανεμογεννητριών ή την τοποθέτηση από πλευράς κάποιας ή κάποιων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας πομπών κλπ.

Πέμπτο, επειδή δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάποιο στρατιωτικό φυλάκιο στο νησί (αν και θα έπρεπε όπως και στα 18 άλλα «διεκδικούμενα» από τους Τούρκους νησιά, σε όποια τουλάχιστον δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα), προτείνεται να χτιστεί ένας φάρος επανδρωμένος από άνδρες φαροφύλακες του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε ΠΑΝΤΑ να υπάρχει τουλάχιστον άλλος ένας μόνιμος κάτοικος του νησιού.

Έκτο (και τελευταίο από εμάς). Την προμήθεια των απαραίτητων εκείνων συστημάτων που η Πολιτεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα μπορούν να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή, ημέρα ή νύχτα, τι γίνεται στο νησί, όπως και στα άλλα νησιά της προαναφερθείσας κατηγορίας, χωρίς να περιμένει μοιρολατρικά «να ανοίξει ο καιρός». Και αναφερόμαστε σαφώς σε UAV, που έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν με τις θερμικές συσκευές που διαθέτουν, αν κάποιος είναι στο σπίτι του ή βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στην ύπαιθρο.

Απλές προτάσεις ενός μη ειδικού. Εκτιμούμε ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα έχουν πολύ περισσότερες και πιο σοφές. Απλώς χρειάζεται – και εδώ – η πολιτική βούληση για την υλοποίησή τους.

Εγκαίρως και όχι κατόπιν εορτής.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo