Βίντεο-ντοκουμέντο: Η διάσωση απ' το ακυβέρνητο ιστιοφόρο μέσα στα μανιασμένα κύματα

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης 30-12-2019 14:12 Τελευταία ενημέρωση: 30-12-2019 21:56
Βίντεο-ντοκουμέντο: Η διάσωση απ' το ακυβέρνητο ιστιοφόρο μέσα στα μανιασμένα κύματα
Το σκάφος βρέθηκε ακυβέρνητο – λόγω μηχανικής βλάβης και θραύσης ιστίων- νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου στον Σαρωνικό

Ένα εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας ενός περίπου λεπτού από τη διάσωση των τριών επιβαινόντων σε ιστιοφόρο που κινδύνευε και ήταν ακυβέρνητο εξαιτίας των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, από το πλήρωμα ενός ελικοπτέρου S-70B Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. 

Η διάσωση αυτή πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί 30 Δεκεμβρίου 2019, όταν ένα ελικόπτερο τύπου S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Αεροπορίας Ναυτικού, μετά από αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), περισυνέλλεξε τρία άτομα τα οποία επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο έπλεε 7 ναυτικά μίλια νοτιονανατολικώς της νήσου Άγιος Γεώργιος στο Σαρωνικό κόλπο. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν εν συνεχεία στο ελικοδρόμιο του Κοτρωνίου στο Μαραθώνα, όπου είναι η βάση τους, όπου και παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. 

Θυμίζουμε ότι συμφώνως με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές Ραφήνας και Λαυρίου ενημερώθηκαν χθες τις βραδινές ώρες, για περιστατικό ακυβερνησίας, λόγω μηχανικής βλάβης και απώλειας  ιστίων του ιστιοφόρου σκάφους «ΕΒΕΛΙΝΑ», με τέσσερις επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή στενού Μακρονήσου. 

Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ στην προαναφερθείσα περιοχή μετέβησαν το ταχύπλοο “SALVOR I” και το ρυμουλκό «ΑΠΟΛΛΩΝ», παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους όμως δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του «ΕΒΕΛΙΝΑ» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν στην περιοχή με ανέμους βορειοανατολικούς, εντάσεως 9 Μπωφόρ και ο κυβερνήτης του ιστιοφόρου ζήτησε να το εγκαταλείψει. 

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο του ΠΝ και ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία. Οι τρεις εκ των επιβαινόντων παρελήφθησαν από το ελικόπτερο του ΠΝ και μεταφέρθηκαν στη ναυτική βάση Κοτρωνίου Μαραθώνα ως προελέχθη, ενώ ο τέταρτος παρελήφθη από το δεξαμενόπλοιο «ΕΝΕΡΓΕΙΑ» σημαίας Κύπρου και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Ελευσίνος.

Το συγκεκριμένο ιστιοφόρο εκτελούσε πλου από τον Ισθμό της Κορίνθου με προορισμό το Λαύριο, και παραμένει ακυβέρνητο στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo