Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Απολογισμός ένα μήνα μετά (εικόνες)

Ειρήνη Γεωργίου 27-12-2019 13:58 Τελευταία ενημέρωση: 27-12-2019 15:51
Φονικός σεισμός στην Αλβανία: Απολογισμός ένα μήνα μετά (εικόνες)
Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί για τους σεισμοπαθείς παρά τις υποσχέσεις Ράμα, σύμφωνα με αντιπολίτευση και Κοινωνία των Πολιτών;

Την Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου και παραμονές της Γέννησης του Χριστού, τέσσερις σεισμοί χτύπησαν ξανά την Αλβανία, οι οποίοι παρά το μικρό τους μέγεθος και το γεγονός ότι μετά βίας έγιναν αισθητοί, ήσαν αρκετοί να ξυπνήσουν μνήμες και φόβους από τα 6,4 ρίχτερ  πριν από ένα μήνα.

Τότε 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν, εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά, εκατοντάδες πολίτες έμειναν άστεγοι, οι οποίοι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να ζούνε σε σκηνές παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα για τους πληγέντες ένα μήνα μετά, σύμφωνα με αντιπολίτευση, ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις και υποσχέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα;

O Αλβανός πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι η κυβέρνηση θα παράσχει σπίτια μέχρι τον Ιούνιο του 2020 σε όλους τους κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους κατά τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Νοεμβρίου. O Ράμα μετά από πρόσφατη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στο  Γκόλεμ, παραθαλάσσιο χωριό της περιφέρειας των Τιράνων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο ανοικοδόμησης.

«Διαθέτουμε ένα αξιόπιστο σχέδιο. Ο στόχος είναι να ξεκινήσουμε την Άνοιξη και μέσα σε έξι μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό να έχουν εγκατασταθεί στα καινούργια τους σπίτια. Για όσους διαμένουν σε διαμερίσματα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενοικίασης έως ότου ολοκληρωθεί η κατασκευή των καινούργιων κατοικιών».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, ο Ράμα απήντησε ότι το μόνο που πρέπει να διορθωθεί είναι το πώς «επικοινωνείται» το έργο της κυβέρνησης.

«Ένα από τα πράγματα που θα βελτιώσουμε είναι η επικοινωνία και οι πληροφορίες σχετικά με το έργο μας. Μπορούμε να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας ότι δεν έχουμε βρει τον τρόπο να μεταδίδουμε αποτελεσματικά όσα κάνουμε».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, καταδίκασε την κυβερνητική αμέλεια σχετικά με τις πληγείσες οικογένειες που ζούνε σε χωριά της υπαίθρου. Τόνισε ότι πολλοί κάτοικοι ζούνε ακόμη σε τέντες ή σε αυτοκίνητα, αναμένοντας από την κυβέρνηση κάποια απόφαση για τις ιδιοκτησίες τους.

«Δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τους ίδιους, τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής», συμπλήρωσε.

Κατήγγειλε την κυβερνητική προπαγάνδα και  επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταχραστεί την εξουσία και έχει αποτύχει να προσφέρει βοήθεια σε οικογένειες που υποφέρουν υπό συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες.

«Εάν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εργάζονταν με το ίδιο πάθος και αφοσίωση για τους πολίτες, όπως πράττουν για τους ολιγάρχες, τότε δεν θα υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν τι θα απογίνουν τα σπίτια τους, ζουν σε σκηνές υπό συνθήκες πείνας και απόγνωσης. O σεισμός της 26ης Νοεμβρίου ανέδειξε την αποτυχία και την κατάρρευση της χάρτινης κυβέρνησης λόγω πλεονεξίας, διαφθοράς και ανικανότητας».

Πράγματι, δημοσιογράφοι του Exit επισκέφθηκαν αρκετές αγροτικές περιοχές στις περιφέρειες Τιράνων και Δυρραχίου, και επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που διαβιούν σε σκηνές που τους παρείχαν φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ, και όχι η κυβέρνηση. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δηλώνουν ότι δεν έχουν λάβει τη παραμικρή κυβερνητική βοήθεια και ότι δεν γνωρίζουν τι θα απογίνουν τα σπίτια τους ή οι οικογένειές τους. Μετά τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές εθελοντές και ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών τους συνέδραμαν με τα βασικά, εφοδιάζοντάς τους με στρώματα, κουβέρτες και τρόφιμα, με την κυβέρνηση να παραμένει για μία ακόμη φορά σκανδαλωδώς απούσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo