Δ. Βερβεσός στο L&O: Όσοι δεν έχουν λεφτά δεν θα μπορούν να πάνε στα δικαστήρια (βίντεο)

Μιχάλης Σιάχος 26-12-2019 09:12 Τελευταία ενημέρωση: 26-12-2019 09:17
Δ. Βερβεσός στο L&O: Όσοι δεν έχουν λεφτά δεν θα μπορούν να πάνε στα δικαστήρια (βίντεο)
Τι λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για το δικαστικό ένσημο, τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, το θεσμό της διαμεσολάβησης και την περιβόητη εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Εξαιρετικά αποκαλυπτικός είναι, μιλώντας στο LawandOrder, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, σχετικά με το δικαστικό ένσημο, τονίζοντας ότι από τη μια εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και από την άλλη καθιστά έως και απαγορευτική την προσφυγή του απλού πολίτη στη Δικαιοσύνη, αφού αν η απαίτησή του ξεπερνά τις 240.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «γκρίζες ζώνες δικαίου», όπου «ο οικονομικά ισχυρός» «πιέζει τον πολίτη και κλείνει την υπόθεσή του εκτός δικαστηρίων, με δυσμενείς και επαχθείς όρους για το αδύναμο μέρος», ενώ σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης δεν έχει γίνει το παραμικρό, επισημαίνοντας ότι η όποια επιτάχυνση οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, η οποία έχει κάνει δύσκολη την προσφυγή των πολιτών στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει, τότε θα ανατραπεί η σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, ενώ προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις των δικηγόρων από το νέο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το δικαστικό ένσημο, ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι «ένας πολίτης που έχει μια αγωγή ψυχικής οδύνης ή ηθικής βλάβης κατά μιας ασφαλιστικής εταιρείας για ιατρικό λάθος που έχει συμβεί από ένα ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο, και πρέπει να στραφεί είτε κατά τους ιδιωτικού νοσοκομείου, είτε κατά του δημοσίου, είτε κατά της ασφαλιστικής εταιρείας, αν η απαίτησή του είναι πάνω από 240.000 ευρώ πρέπει να πληρώσει από 2.400 ευρώ και πάνω για να ξεκινήσει το δικαστήριο -πέρα από ό,τι θα δώσει σε αμοιβές δικηγόρων, δικαστικούς επιμελητές κ.λπ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με κάποιον που έχει ένα δάνειο από τράπεζα πάνω από 240.000 ευρώ. Θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος που έχει κάνει μια αγωγή κατά ενός καναλιού ή εφημερίδας, ή κάποιου τρίτου που τον έχει δυσφημίσει και ζητά αποζημίωση ηθικής βλάβης πάνω από 240.000 ευρώ. Όλοι αυτοί πρέπει να δίνουν από 2.500 ευρώ και πάνω. Άρα, ένας πολίτης για να βρει το δίκιο του σε μεγάλες υποθέσεις θα πρέπει να ξεκινήσει βγάζοντας από την τσέπη του 2.500 ευρώ και πάνω».

Με αυτή τη ρύθμιση, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός, εξυπηρετούνται «μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες, που είναι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες, το δημόσιο. Για παράδειγμα, οι υποθέσεις κτηματολογικών διαφορών. Ένας που θέλει να κάνει μια κτηματολογική εγγραφή εσφαλμένη ως αγνώστου ιδιοκτήτου για το ακίνητό του, αν αυτό έχει αντικειμενική αξία πάνω από 240.000 ευρώ και είναι κατά του δημοσίου πρέπει να πληρώσει 2.400 ευρώ. Άρα, ένας παράγοντας που επωφελείται είναι το ελληνικό δημόσιο. Πέρα από το ότι θα πάρει τα λεφτά του ενσήμου, ο πολίτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για να διεκδικήσει το ακίνητό του. Όλες, λοιπόν, οι περιπτώσεις που ευνοούνται είναι τράπεζες, εταιρείες, δημόσιο και μεγάλες οικονομικές συσσωματώσεις. Όποιος μπορεί, λοιπόν, να πληρώσει, οι μεγάλοι παίκτες, δηλαδή, θα πηγαίνουν στα δικαστήρια και όσοι δεν έχουν λεφτά δεν θα μπορούν να πάνε στα δικαστήρια».

Στην ερώτηση τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης στις εύλογες ενστάσεις του δικηγορικού κόσμου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ τονίζει ότι «θα ξαναδεί το θέμα σε μια επόμενη νομοθετική ρύθμιση, είτε αυτή αφορά το δικαστικό ένσημο συνολικά, είτε τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Δηλαδή, “φέξε μου και γλίστρησα...”».

Σε ό,τι αφορά της σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις για το θέμα του δικαστικού ενσήμου, ο κ. Βερβεσός υπογραμμίζει ότι «εμείς αυτή τη στιγμή δεν ζητάμε να αλλάξει η διάταξη, αλλά ζητάμε να ανασταλεί η εφαρμογής της. Γιατί με τον τρόπο που ήρθε και όπως ήρθε, δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε τους βουλευτές που την ψήφισαν. Αν το υπουργείο θελήσει να επιμείνει, έχουμε μορφές κινητοποίησης και από τις αρχές του χρόνου θα τις εξαγγείλουμε. Πιστεύω ότι αργά, αλλά σταθερά κερδίζουμε μέρα τη μέρα πόντους και κάποια στιγμή σύντομα ή λίγο αργότερα η κυβέρνηση θα κάνει πίσω, όπως σας θυμίζω το 2016 που καταργήθηκε αυτή η διάταξη που είχε μπει με νόμο του 2012. Πέρασαν 4 χρόνια και καταργήθηκε, εμείς θα αγωνιζόμαστε για να καταργηθεί σε συντομότερο χρόνο».

Αναφορικά με το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σημειώνει ότι «η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είναι υπέρ της εκούσιας διαμεσολάβησης. Έχει ταχθεί κατά της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, θεωρώντας ότι η υποχρεωτική μορφή θα επιφέρει ένα δυσβάσταχτο κόστος για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος δεν θα μπορέσει να προσφύγει στα δικαστήρια. Από την άλλη μεριά», επισημαίνει, «θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει επιβάρυνση για τους πολίτες, αλλά να γίνεται στο πλαίσιο μια εκούσιας διαδικασίας διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο μερών. Θεωρούμε ότι ο θεσμός θα αποτύχει. Σε κάθε περίπτωση, προτείναμε να αρχίσει να εφαρμόζεται σε κάποιες δίκες μεγάλου οικονομικού αντικειμένου, όπου εκεί πράγματι μπορεί ο πολίτης να πληρώσει κάποιο ποσό -αν δεν πληρώσει δικαστικό ένσημο- και θα βλέπαμε αν σ' εκείνες τις υποθέσεις θα μπορούσε να κλείσει μια μεγάλη υπόθεση».

Στην ερώτηση αν έχουν γίνει κάποια βήματα στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης, απαντά αφοπλιστικά: «Δεν έχει γίνει κανένα. Είναι σαν τη... Λερναία Ύδρα. Κόβεις ένα κεφάλι βγαίνουν δύο. Παραμένει η οιονεί αρνησιδικία. Αν έχουμε μια επιτάχυνση, αυτή την έχει φέρει η οικονομική κατάσταση της χώρας, όπου οι Έλληνες πολίτες είτε λόγω δικαστικού ενσήμου, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια. Έχουν δημιουργηθεί γκρίζες περιοχές δικαίου, όπου ο οικονομικά ισχυρός, μια ασφαλιστική εταιρεία σε ένα ατύχημα, σε ένα εργατικό ατύχημα, μια ασφαλιστική εταιρεία σε ένα ιατρικό λάθος, πιέζει τον πολίτη και κλείνει την υπόθεσή του εκτός δικαστηρίων, με δυσμενείς και επαχθείς όρους για το αδύναμο μέρος. Έχουμε γκρίζες περιοχές δικαίου, έχουμε περιοχές χωρίς δίκαιο, έχουμε κι ανθρώπους που δεν μπορούν πια να αιτηθούν δικαστικής προστασίας, με αποτέλεσμα τη μόνη επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης να την έχει φέρει η οικονομική κρίση».

Για το πόσο η συνεχιζόμενη οιονεί αρνησιδικία σε συνδυασμό με τα εμπόδια που διαμορφώνονται στη δυνατότητα του απλού πολίτη να προσφύγει στα δικαστήρια απειλούν την περιβόητη εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, ο κ. Βερβεσός είναι εξαιρετικά σαφής, τονίζοντας ότι «απ' ό,τι λένε οι στατιστικές η εμπιστοσύνη είναι ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Νομίζω, όμως, ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα αρχίσει να ανατρέπεται αυτή η σχέση εμπιστοσύνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo