ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Βερβεσός στο L&O: «Τελευταία προσβάλλει πολλούς ο κ. Σεβαστίδης» (βίντεο)

Μιχάλης Σιάχος 21-12-2019 08:07
Βερβεσός στο L&O: «Τελευταία προσβάλλει πολλούς ο κ. Σεβαστίδης» (βίντεο)
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μιλά αποκλειστικά στην κάμερα του LawandOrder και απαντά στον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Με σοβαρές αιχμές απαντά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, στον Χριστόφορο Σεβαστίδη, πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), αναφορικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δύο.

Θυμίζουμε ότι τα «μαχαίρια» βγήκαν από τα... θηκάρια με αφορμή το ζήτημα που ανακίνησε ο πρόεδρος της ΕΔΕ για την παρουσία δικαστών και όχι δικηγόρων στις εκλογές σωματείων, με τον κ. Σεβαστίδη να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Βερβεσού.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σε συνένετευξη χείμμαρο αποκλειστικά στην κάμερα του LawandOrder τονίζει ότι «εγώ δεν αναφέρθηκα προσωπικά στον κ. Σεβαστίδη. Εμείς (σ.σ. ο ΔΣΑ) κάναμε μία ανακοίνωση ως θεσμικό όργανο, ως συντονιστική επιτροπή δικηγορικών συλλόγων, απαντώντας με συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα στην όψιμη αίτηση του κ. Σεβαστίδη, η οποία εκφράστηκε μετά από τρία χρόνια που εφαρμόζεται ένας νόμος, ο οποίος λέει ότι στις εκλογές σωματείων θα πρέπει να πηγαίνουν δικηγόροι και όχι δικαστές, διότι αυτό δεν αποτελεί δικαιοδοτικό έργο, αλλά διοικητικό καθήκον. Και το κάναμε επικαλούμενοι την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2014 και την εναρμόνιση που έχει κάνει το κράτος το 2016. Ο κ. Σεβαστίδης μετά από τρία χρόνια, προφανώς παραμονές εκλογών, για δικούς του λόγους που έχουν να κάνουν με τις εκλογές που έρχονται, θέλησε να ανακινήσει ξανά το θέμα της συμμετοχής δικαστών στις εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, ο κ. Σεβαστίδης επανέφερε το θέμα για εκλογική-συνδικαλιστική σκοπιμότητα, ενώ σημειώνει ότι την ώρα που αργεί πολύ η απονομή της δικαιοσύνης, οι δικαστές δεν είναι δυνατόν για καθαρά οικονομικούς λόγους να ασχολούνται με πάρεργα.

«Από τη μια λέει αυτό ο κ. Σεβαστίδης και από την άλλη δεν λέει ότι δεν έχει δικαστές, ότι είναι λίγοι οι δικαστές, γι' αυτό και αργούν οι αποφάσεις, γι' αυτό και υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, επειδή είναι λίγοι οι δικαστές». «Δεν μπορεί από τη μια να μην έχεις δικαστές», υπογραμμίζει ο κ. Βερβεσός, «και από την άλλη αυτούς τους λίγους που έχεις και δεν βγάζουν αποφάσεις να τους στέλνεις να κάνουν κι εκλογές σωματείων. Στον ίδιο χρόνο που ο δικαστής θα κάνει εκλογές, στον ίδιο χρόνο θα μπορεί να γράψει μια, δυο αποφάσεις περισσότερες, οπότε να επιταχύνει και την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες κάνουν σήμερα πάνω από 8 μήνες να εκδοθούν κατά μέσο όρο. Οι καθυστερήσεις στο χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης είναι τεράστιες».

«Οι Έλληνες δικαστές», συνεχίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «αντί να κοιτάνε να θεραπεύσουν τα του οίκου τους, κοιτάνε να προσπορίσουν κι άλλα οικονομικά οφέλη για το ήδη όχι πενιχρό, αλλά αξιοπρεπές εισόδημά τους σε σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους της πατρίδας μας, που υπέστησαν κι αυτοί βαριές περικοπές, όπως και οι δικαστές. Να κοιτάξουν τα μισθολογικά τους, με βάση και τις αποφάσεις του μισθοδικείου, που είναι οι μόνοι που έχουν κερδίσει, όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες δεν έχουν δικαιωθεί. Οι μόνοι που έχουν δικαιωθεί είναι οι δικαστές».

«Ας διεκδικήσουν τα οικονομικά τους ζητήματα κι ας γράψουν δικαστικές αποφάσεις, αντί να πηγαίνουν σε εκλογές σωματείων, σε επιτροπές ασύλου, σε αθλητικές επιτροπές και σε μια σειρά άλλα πάρεργα που δεν έχουν καμιά σχέση με το στενό πυρήνα της απονομής της Δικαιοσύνης».

«Ο Έλληνας πολίτης», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Βερβεσός, «τους πληρώνει και τους θέλει δικαστές, να βγάζουν αποφάσεις σύντομα, έγκυρα και έγκαιρα και όχι να πηγαίνουν και να κάνουν άλλα πράγματα, τα οποία δεν είναι στο σκληρό πυρήνα της δικαστικής εξουσίας».

Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο καθεστώς με την παρουσία δικηγόρων στις εκλογές σωματείων, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, επισημαίνει ότι «επί τρία χρόνια δεν έχει βγει καμιά απόφαση που να λέει ότι κάποιος δικηγόρος έκανε κακά τη δουλειά του. Δεν έχει ακυρωθεί καμιά εκλογή σωματείου λόγω της συμμετοχής δικηγόρου. Τι θυμήθηκε ξαφνικά ο κ. Σεβαστίδης για να ανοίξει τώρα αυτό το θέμα και, μάλιστα με απαξιωτικούς τρόπους. Δεν μας κάλεσε στη Γενική Συνέλευση, με χαρακτήρισε ως πρόεδρο του ΔΣΑ και της ολομέλειας ως λαϊκιστή και ψευδοσυνδικαλιστή, μίλησε για κατρακύλα, για ασυναρτησίες... Όταν εγώ επικαλέστηκα την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, μου είπε ότι λέω νομικές ασυναρτησίες και μου αντιπαράθεσε μια γνωμοδότηση κάποιου καθηγητή Πανεπιστημίου. Μπορεί να αντιπαραθέσουμε νομικά επιχειρήματα, αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι ασυναρτησίες. Αν θέλει να προσβάλλει τους συναδέλφους του στο ΣτΕ που εκδίδουν αποφάσεις, αυτό έχει να κάνει με τη δική του θέση».

«Τελευταία προσβάλλει πολλούς ο κ. Σεβαστίδης. Τους συναδέλφους του στην ΕΔΕ, τους συνάδελφους του εισαγγελείς, τους συναδέλφους του τού ΣτΕ... Τα έχει βάλει με όλους. Βάλει κατά πάντων. Προφανώς έχει μια δική του δικαστική ή συνδικαλιστική εμμονή με ορισμένα θέματα. Δεν θα τον παρακολουθήσω σε αυτόν τον διάλογο...», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo